Is de oversterfte nog niet genoeg?

Ik ben bang, heel bang en echt bang dat er niemand meer is bij VWS die weet wat alle adviezen over corona precies zijn. Ook hebben we vanwege een tekort aan testcapaciteit bij de GGD geen enkel idee meer hoeveel mensen er zijn besmet. Zeker in een situatie waar veel noodzakelijk zorg al is afgeschaald of niet meer wordt verleend is dat beangstigend.

 

 

 

 

 

 

Met zelftesten kun je de GGD helpen

Tot voor kort was het advies bij klachten om je zo snel mogelijk bij de GGD te laten testen. Dit geldt ook als je gevaccineerd bent. Als je positief testte, belde iemand van de GGD je voor bron- en contactonderzoek. Uitgebreid bron- en contactonderzoek is voor de GGD mogelijk bij ca. 2000 besmettingen per dag. We zitten al weken op meer dan het tienvoudige. Het is onmogelijk om de GGD zo hoog op te schalen. Daarom werd bedacht dat mensen best het werk van de GGD over zouden kunnen nemen en volgde een advies over zelftesten.

Zelftesten die gevalideerd zijn zouden misschien een alternatief kunnen zijn als bron- en contactonderzoek niet meer mogelijk is. Maar dat kan alleen als je weet wanneer je een test kunt gebruiken en wat je met de conclusies moet doen. Als dat duidelijk is moeten de testen ook ergens te koop en betaalbaar zijn.

Wanneer kun je een zelftest gebruiken?

Laten we beginnen met wanneer je een test kunt gebruiken. Tot eergisteren mocht je uitsluitend een zelftest gebruiken als je geen klachten had. Dit is de tekst bij de twee testen die je eerder gratis kon bestellen bij de overheid. Eergisteren was het advies dat je ook bij milde klachten een zelftest kon gebruiken. Inzichten kunnen veranderen, maar communiceer dan duidelijk waarom een inzicht is veranderd. Gisteren bleek ineens dat een zelftest alleen zin heeft bij klachten. Binnen twee dagen veranderde het van ‘geen klachten, ‘ook bij milde klachten’ naar ‘uitsluitend bij klachten’. Heeft iemand nog een idee wat het nu is?

Wat doe je met het resultaat van een zelftest?

Als je een positieve zelftest hebt, maak je een afspraak met de GGD voor een PCR-test en blijf je thuis totdat je weet of je PCR-test negatief is. Met een negatieve zelftest kan het best zijn dat je toch corona hebt, omdat de test niet zo betrouwbaar is. Dat betekent dat het echt belangrijk is dat je je sowieso aan de basismaatregelen houdt. Het is dan dus ook heel belangrijk dat je thuisblijft als je klachten hebt . In dit bericht van de NOS  staat ‘Bij een negatieve zelftest hoef je vervolgens niet meer thuis te blijven, meldt het ministerie van Volksgezondheid.’ Later die dag tweet het ministerie weer iets anders, namelijk ‘Doe vooraf een zelftest. Klachten? Blijf thuis en laat je testen.’ Dat laatste lijkt me het beste advies, maar als je op een dag tegenstrijdige adviezen geeft in de toch al wirwar van adviezen, mag je niet verwachten dat mensen dat nog kunnen volgen.

Beschikbaar en betaalbaar

Als wel duidelijk is wanneer je een zelftest kunt gebruiken en je weet wat je moet doen met het resultaat van de test, is het ook belangrijk dat de testen ergens beschikbaar zijn en ook betaalbaar. Een test is niet heel duur, maar als je met een gezin een paar keer per week wil testen kan dat flink oplopen, zeker voor mensen die al lastig kunnen rondkomen.

Mijn advies

Om verdere oversterfte te voorkomen, moet het aantal besmettingen op korte termijn drastisch dalen. Dat lukt alleen als mensen begrijpen wat van hen verwacht wordt. Als je zelftesten als oplossing ziet, kun je die alleen adviseren als mensen goed weten wanneer je ze kunt gebruiken en als ze ook te koop zijn. Mensen die bereidwillig zijn haken af als je ze het te moeilijk maakt om je adviezen uit te voeren en in een pandemie wil je juist dat voorkomen.