Waarom?

Mijn hoofd tolt met zoveel vragen. Waarom hebben we in Nederland geen Coronabeleid en worden we opgescheept met wat het beste uitkomt voor ons kabinet? Voor de duidelijkheid: ik ben er voor om kwetsbare mensen te beschermen en ik ben gevaccineerd. Maar ik mis de uitleg van de samenhang van alle regels. Hierdoor ontstaat niet alleen onduidelijkheid, maar ook polarisatie.

 

 

 

 

 

Doel maatregelen

Het doel van de maatregelen zou moeten zijn om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen, zodat mensen niet ernstig ziek worden of dood gaan door het virus. Tevens moet voorkomen worden dat de zorg overbelast raakt. En nee, dat gaat niet alleen om de ic’s en ziekenhuizen. Het gaat ook om o.a. de huisartsenzorg. Verspreiding voorkom je  door minder contact. Het vaccin kan daar ook een rol in spelen maar dat is nog niet heel duidelijk hoe dat precies zit.

Minder contact

De meeste mensen vinden een leven met minder contact niet fijn, maar als dat nodig is moeten we ons door de zure appel heen bijten. Als er wel contact is, is essentieel om te monitoren of mensen en wie besmettelijk zijn. Zeker in grote groepen is dat noodzakelijk om verspreiding zoals in midden juli te voorkomen. Dat doe je door je aan de algemene adviezen te houden en je te laten testen als je klachten hebt of in contact bent geweest met iemand die besmettelijk was. En uiteraard door thuis te blijven als je positief test.

Duidelijk toch? Dat zou je denken, maar het kabinet heeft er geen enkele moeite mee besluiten te nemen die niet aansluiten bij het doel. Als we school dan zo belangrijk vinden waarom waarom waarom nemen we dan in de schoolvakanties onnodige risico’s? Waarom waarom waarom gingen veel mensen op vakantie en werd er in de praktijk niet/nauwelijks gecheckt en getest? Waarom waarom waarom is het noodzakelijk 70.000 mensen te verplaatsen naar Zandvoort? Of ze nu wel een vaste zitplaats hebben of niet, als 70.000 mensen in grote massa’s bewegen hebben ze zeker meer contact dan wanneer te thuisblijven. Waarom waarom waarom kregen festivals de schuld van ‘Dansen met Jansen’? Nee, ik wil niet naar een festival en ben geen voorstander van grootschalige evenementen in deze fase van de pandemie, maar ik begrijp niet waarom voor festivals andere regels gelden. Wat is precies de reden daarvoor? Ik snap het echt niet.

Vaccins

Op dit moment neem je een vaccin om zelf niet ernstig ziek te worden. Hierdoor voorkom je ook overbelasting van de zorg. Vermoedelijk zal je ook minder besmettelijk zijn, maar dat is nog niet helemaal duidelijk, zeker niet bij de nieuwe varianten. Het is daarom helemaal niet per se logisch mensen met een vaccin privileges te verstrekken. Ook met een vaccin kun je immers besmettelijk zijn.

De manier waarop mensen nu bijna gedwongen worden om een vaccin te nemen doet me mijn wenkbrauwen fronsen..Als je mensen wil stimuleren iets te doen start dat toch met luisteren? Een deel van de mensen zul je nooit bereiken. Er is echter ook een deel  dat vragen heeft en uiteindelijk best voor een vaccin wil kiezen. Maar als je vragen hebt krijg je meteen een sneer en de melding dat een vaccin altijd goed is. Zo overtuig je niemand, maar zet je mensen tegen elkaar op en ontstaat polarisatie.

Ik ben een tegenstander van mensen uitsluiten omdat ze geen vaccin hebben. Zeker omdat de overheid zelf weinig moeite doet besmettingen te voorkomen. Sowieso zijn er mensen die vanwege hun gezondheid zich niet kunnen laten vaccineren. Mogen die dan op de langere termijn niets meer?

Bureaucratie schaadt de gezondheid

Verder heb ik er gewoon geen woorden voor dat we vaccins die nog goed zijn liever weggooien dan gebruiken. Dat is niet alleen een enge vorm van bureaucratie, maar kan ook de gezondheid in Nederland schaden. Hoe minder mensen op de wereld een vaccin hebben, hoe groter de kans op een mutatie.

Economie

Ik ben verbijsterd hoeveel geld naar bedrijven is gegaan. Niet omdat bedrijven niet moeten worden geholpen, wel omdat nu helemaal duidelijk werd dat dit kabinet geld vele malen belangrijker vindt dan mensen. Gemiddeld heeft in Nederland iedereen het nog goed. Maar er zijn grote groepen mensen die buiten de boot vallen en daardoor ook nooit meer uit kunnen komen. Alleen al 8% van de minderjarige kinderen leeft in armoede en kan daarom (deels) niet mee doen aan deze maatschappij. Er werd altijd gezegd dat uitkeringen niet omhoog konden, maar dat blijkt een keuze om vooral de macht in handen te houden. Er is wel geld voor bedrijven die het niet nodig bleken te hebben of personeel toch hebben ontslagen Ook aan blaaskaken als Sywert geeft dit kabinet graag veel geld cadeau. Voor dat bedrag kan de Luisterlijn bijna twee jaar luisteren naar mensen die een luisterend oor nodig hebben. Er is 35,4 miljoen uitgeven aan sneltesten waarvan het grootste deel nog op de plank ligt terwijl de houdbaarheidsdatum in zicht komt. Dat is voldoende voor vijf jaar Luisterlijn.Terwijl vooraf duidelijk was dat de ademtesten niet goed functioneerden werden er door het ministerie 1800 apparaten besteld. Onder het mom dat onze minister graag vernieuwend wil zijn. De kosten voor dit geintje bedroegen tientallen miljoenen euro’s. Voor dat bedrag kun je echt heel veel mensen helpen die bellen naar de Luisterlijn. Zullen we wat meer luisteren naar mensen die het in deze tijd moeilijk hebben? En op projecten mensen met verstand van zaken zetten?

Samen

Wat ik ook moeilijk te begrijpen vind is dat mensen geen 1.5 meter afstand willen houden als je dat vriendelijk vraagt. Ook al vind je alles van Corona onzin, dan kun je toch wel rekening houden met andere mensen? Ik woon in het centrum van Haarlem en heb de afgelopen maanden ervaren dat (een groot deel van de) mensen  weigeren rekening te houden met anderen. Hoe komt het dat het zover is gekomen in Nederland?