Gezond verstand 1,5 m en blijf thuis

Al wandelend door de stad valt me op dat hoe meer regels er zijn, hoe minder mensen zelf hun verstand gbruiken. Voordat mensen melden dat ik niet naar de stad moet gaan: ik woon heel klein maar erg gezellig midden in het centrum  Ik ga naar buiten voor de broodnodige beweging.

Het lijkt er op dat Nederland nu uit twee delen bestaat: mensen die het virus bloedserieus nemen en de mensen die het onzin noemen. Als je zelf daadwerkelijk in de  zorg werkt of zelf iemand kent die flink ziek is geweest behoor je tot de eerste groep. Het houd mij bezig waarom de tweede groep niet ziet in welke rampzalige situatie Nederland zich nu bevindt. Die groep lijkt er cijfers bij te zoeken die passen bij hun mening. Als je graag wil weten hoe het eraan toe gaat in ziekenhuizen en bij de GGD volg dan via sociale media een paar mensen die daar werken. Dat geeft een goed beeld.

 

‘Houdt altijd 1,5 meter afstand, dus ook met een mondkapje en als je de  corona-app gebruikt’

Verder mis ik het verantwoordelijkheidsgevoel bij mensen. De regels lijken alleen belangrijk voor anderen. Het RIVM meldde gisteren dat 20% van de mensen met een positieve test niet thuis blijft en zo dus het virus verspreidt. Soms zijn mensen zich niet bewust wat hun gedrag veroorzaakt, soms maakt ze dat eigenlijk niet uit en hebben ze eigenlijk weinig zin om hun steentje bij te dragen.

Bibliotheek

Deze week was ik bij de bibliotheek. Daar geldt de landelijke regel dat er een maximaal aantal mensen binnen mag om te zorgen dat er genoeg afstand wordt gehouden. Om dit te tellen moeten mensen een mandje meenemen. Het tafeltje met de mandjes stond precies in de loop, terwijl er voldoende ruimte was om dit iets verder weg te zetten. Het gevolg was dat als tegelijkertijd mensen binnenkwamen en weggingen geen 1,5 meter afstand kon worden gehouden. De medewerker van de bibibliotheek zei dat het tafeltje daar stond omdat mensen anders geen mandje meenemen. Tja dan volg je wel regels maar vergeet je zelf logisch na te denken.

In een restaurant

Ik ging ergens koffie drinken waar meer dan genoeg plaats is. Het is een geweldig restaurant en dit voorbeeld gaat me dus ook niet om hen. Het meisje dat de bestelling opnam liep (onnodig) meerdere malen echt vlak langs mij. Toen ik er wat van zei was haar reactie dat ze er als ik dat wilde graag rekening mee hield, maar dat het voor de bediening niet gold. Juist de bediening komt het meeste met andere mensen in contact waardoor ze meer kans hebben zelf besmet te raken en zo ook anderen te besmetten. Het zou daarom  juist extra moeten gelden voor de bediening.

Ik snap dat het voor horeca vreselijk is om weer te sluiten, maar veel mensen bij elkaar geven een groter risico op besmetting als iemand besmettelijk is. De horeca zegt steeds dat besmetting niet bij hen plaats vindt. Maar dat weten we helemaal niet omdat bron- en contactonderzoek lang niet meer volledig plaatsvindt. En zelfs als dat wel zo is is het eenvoudiger aan te geven wie je besmettingshaard is thuis dan in de horeca waar heel veel mensen ziteen die je onmogelijk allemaal na kunt bellen.

Sporten

Uiteraard kun je nog steeds zelf buiten gaan sporten, maar doe dat alleen of in kleine groepjes op 1,5 m afstand. Of dat nu wel of niet mag, je kunt ook je gezonde verstand gebruiken. In groepen van 30 mensen sporten (en zeker als dat binnen is) is nu echt niet slim. En ook niet in 10 kleine grooepjes die samen een grote groep vormen. Als mensen dat toch doen is het gevolg dat het terugdringen van het virus nog langer gaat duren. En dat we er zeker over vier weken nog niet vanaf zijn.

‘Blijf bij klachten en bij een positieve test (van je huisgenoten) thuis.’

Graag weer snel meer vrijheden

Als je snel weer alles wilt kunnen, houd je dan o.a. aan:

  • het allerbelangrijkste advies lijkt wat onder te sneeuwen: houd 1,5 meter afstand
  • was regelmatig je handen
  • nies in je elleboog
  • blijf bij klachten en bij een positieve test (van je huisgenoten) thuis
  • beperk je contacten
  • gebruik je gezonde verstand en gedraag je sociaal

Help mee

Laten we samen het virus indammen. Dat doe je door te zorgen dat je andere mensen niet besmet. Je houdt je dus aan de adviezen om andere mensen niet te besmetten. En je gebruikt je gezonde verstand: het gaat niet sec om de regels maar om de intenties van de regels. Ook als je jong bent en/of geen klachten hebt kun je anderen besmetten. Dat wil toch niemand?

Nee, niet alleen ouderen worden ziek. Ook jongeren kunnen ernstig ziek worden door corona. De langdurige klachten kunnen heel ernstig zijn. Jij wil toch niet dat je familielid of vrienden door jouw ongeduld nooit meer helemaal gezond zullen zijn?

De informatie is complex en verandert ook steeds. Logisch dat je het soms niet meer goed kunt volgen. Als je iets niet snapt stel er dan vragen over in plaats van informatie te delen die je eigenlijk iet goed kunt beoordelen. Zo zie ik steeds mensen delen dat de PCR-test geen kloppende info zou geven. Geen enkele test geeft 100% juiste info, maar dat betekent niet dat een test zinloos is. De Correspondent heeft dat in dit artikel goed uitgelegd. De PCR-test is wel zinvol. Omdat de PCR-test wel veel tijd kost is het fijn dat er waarschijnlijk binnenkort sneltesten zijn waardoor je eerder weet of je corona hebt.

Ik start volgende week bij de GGD en heb dan beter toegang tot informatie. Is er iets onduidelijk? Laat het dan weten. Ik zal proberen antwoord te geven.