Is William Cortvriendt wel je vriend?

Is William Cortvriendt wel je vriend?

Gisteren was William Cortvriendt op tv bij RTL Late Night en eergisteren op de radio. In deze radio-uitzending licht Astrid van het Voedingscentrum toe wat de feiten zijn. Wiliam profileert zich als arts maar staat niet meer in het BIG-register. Een arts die niet werkzaam is als arts mag zich in Nederland geen arts noemen zonder toevoeging ‘niet praktiserend’ volgens de KNMG. Hij heeft een nieuw boek dat hij graag verkoopt. Dat is zijn goed recht maar mensen hebben de neiging iets te overdrijven als het helpt om aandacht te krijgen. Het is wel jammer dat het de consument onnodig in verwarring achter laat.

 

 

 

 

De tweets die ik stuurde tijdens de uitzending van RTL:
  • ‘Niet alleen de levensmiddelenindustrie doet aan marketing, dat geldt ook voor mensen die boeken willen verkopen.’
  • ‘Je valt niet/weinig af door bewegen maar als je beweegt kom je minder aan en is je bloedglucose juist stabieler.’
  • ‘Het gaat niet zo zeer om hoeveel koolhydraten (we eten 45% van onze kcal uit koolhydraten) maar om de kwaliteit, dus kies voor volkoren producten.;

Afvallen

Je valt af als je minder eet dan je verbruikt op de langere termijn. Dat geldt voor alles wat je eet niet speciaal voor koolhydraten en/of vet. Denk er wel aan dat alcohol ook kan zorgen voor inname van (veel) kcal. Als je af wil vallen heeft het voor het afvallen op zich meer zin om op voeding te letten dan om te bewegen. Als je beweegt kom je wel minder snel aan en blijft je bloedglucose stabieler. Hoeveel je afvalt met bewegen is afhankelijk van je gewicht, geslacht, leeftijd, lengte en de intensiviteit en duur van je beweging. In de uitzending wordt een voorbeeld genoemd van iemand die 100 kilo is en vier keer in de week 30 minuten jogt twee jaar lang en dan in 2 jaar 1 kilo af zou vallen. Globaal kun je zeggen dat als je jogt met een tempo van 6 km/uur (dat is heel laag) je 6,8 kcal per kilogram gewicht per uur kwijt raakt. Per week is dat bij iemand van 100 kilo die 2 uur loopt dus 1360 kcal. Om een kilo lichaamsvet kwijt te raken moet je 7000 kcal extra verbruiken. Daar voor moet je meer dan 5 weken 2 uur per week joggen. Dat is best lang voor de meeste mensen, maar je ziet wel dat het dus wel mee kan helpen om op een beter gewicht te komen. Als je weinig beweegt kan ik me overigens wel voorstellen dat het verstandig is om te starten met wandelen in plaats van joggen/hardlopen. Het begeleiden van afvallen is een vak dat gewichtsconsulenten en dietisten snappen en William Cortvriendt blijkbaar niet.

Artsen weten weinig van voeding en onderzoek

Artsen leren in hun opleiding weinig over voeding. En ook leren ze weinig over wetenschappelijk onderzoek. Een onderzoek opzetten is een vak en iets anders dan zomaar iets experimenteren met mensen zonder dat daar een onderbouwing onder ligt. Als je wetenschappelijk onderzoek doet neem je alle onderzoeken mee en vis je niet alleen de onderzoeken er uit die toevallig je mening bevestigen.

Wat kun je het beste eten

Er wordt steeds gezegd dat we minder koolhydraten moeten eten. We halen gemiddeld 45 procent van onze energie uit koolhydraten terwijl het minimum volgens de aanbevelingen 40 procent is. Dat scheelt dus weinig. Over de hoeveelheid koolhydraten hoef je je dus niet (zo) druk te maken. Dat kun je beter doen over de kwaliteit van je koolhydraten. Kies als het kan voor de volkoren variant en eet geen/weinig koek en snoep. Er bestaat geen wetenschappelijk bewijs dat je rustig volop vet kunt eten. Zoals gewoonlijk is de boodschap wat genuanceerder, maar dat is minder aantrekkelijk voor tv. Voor voedingsadvies en afvallen is William in ieder geval niet mijn beste vriend!

 

Tips om te onthouden

  • Niet alleen de levensmiddelenindustrie wil iets verkopen. Dat geldt o.a. ook voor missionarissen. Daarom is het belangrijk te toetsen van wie de informatie vandaan komt. En ook dan is het zinvol je logische verstand te gebruiken. Deskundigen gaan soms in de rol van activist zitten, waardoor hun informatie ook minder betrouwbaar kan worden.
  • Afvallen doe je vooral door minder te eten, maar bewegen is slim ook om te voorkomen dat je aankomt. Let liever op de kwaliteit van je koolhydraten in plaats van de hoeveelheid.