Hoe help jij (klanten van) de Voedselbank?

In de media vandaag dit bericht dat klanten van de Voedselbank ongezonder eten. Meer dan tien jaar geleden had ik een ernstige burn-out. In die tijd ontving ik een ook paar weken eten van de Voedselbank. Ik heb nog nooit zoveel snoep in huis gehad als toen. Dat verbaasde me toen.

Logistieke uitdaging

Maar van de zomer sprak ik een bestuurslid van de Voedselbank en constateerde ik dat het minder eenvoudig is om dit te verbeteren als je wellicht denkt. Voedselbanken zijn afhankelijk van donaties. Daarnaast zijn er strenge eisen wat betreft voedselveiligheid waardoor het aanbieden van verse voeding logistiek een grote uitdaging is. Daarin zijn de laatste jaren wel stappen gezet.

Touwtjes aan elkaar knopen

Ik gaf in Haarlem tweemaal de training ‘eten met een laag budget’. Regelmatig lees ik dat er gedacht wordt dat deze groep mensen niet weet wat gezonde voeding is. Dat was echter niet mijn ervaring. Wat ik er vooral van leerde is dat mensen met weinig geld vaak zo bezig zijn met de touwtjes aan elkaar knopen dat er weinig ruimte overblijft om na te denken hoe je een lekkere, gezonde, snelle maar ook goedkope maaltijd kunt maken. De zorgen om de uitgaven van morgen te betalen staan altijd op de eerste plaats.

Wat draag jij bij?

Als we de gezondheid van deze groep willen verbeteren is het fijn als de Voedselbank daar een steentje aan bij kan dragen. Daar doen ze ook hun uiterste best voor. Maar minstens zo belangrijk is dat we als maatschappij nadenken hoe we het zo kunnen organiseren dat er minder en liever geen mensen buiten de boot vallen. Om te beginnen door niet óver deze mensen te praten maar mét. Wat draag jij daaraan bij?

Praktische tip

Als je weer eens een actie ziet bij je plaatselijke supermarkt om iets te kopen voor de Voedselbank bedenk dan dat bijvoorbeeld een blikje vis een betere keuze is dan een zak chips. Het lijkt misschien dat je mensen beloont met snoep en koek maar op langere termijn help je ze echter met voeding met zinvolle voedingsstoffen. Samen kunnen we immers de wereld stapje voor stapje een beetje gezonder maken.