Is (onbeperkt) fruit eten wel zo gezond voor je gebit?

Ik lees steeds vaker dat fruit eten geen invloed zou hebben op je tanden. Dat leek me gezien het zuur onwaarschijnlijk. Dat is gewoon een kwestie van logisch nadenken. Met logisch nadenken is uiteraard niets mis. Maar het gevaar bestaat wel dat je met logisch nadenken onbewust te veel bouwt op je eigen mening. Daarom is het belangrijk dat professionals altijd blijven checken of wat ze denken ook klopt met de feiten. Ik las daarom het boek ‘voeding en mondgezondheid’ van Louise Witteman.

Cariës

Cariës ontstaat door het oplossen van harde tandweefsels, zoals glazuur en tandbeen. Het ontstaat door inwerken van zuren geproduceerd door bacteriën vooral op plekken waar tandplak achterblijft. De cariësactiviteit neemt toe:

  • bij een toename van koolhydraten in de voeding
  • vaker eten van suiker(houdende voedingsmiddelen)
  • als het langer in je mond zit
  • bij het ontbreken van speeksel door weinig/niet kauwen.

Tanderosie

Voeding is ook van grote invloed op het ontstaan van tanderosie, een vorm van gebitsslijtage. Dan wordt tandglazuur of wortelcement opgelost door zuur dat niet afkomstig is van mondbacteriën. Een voedingsmiddel kan erosief zijn als de PH (zuurgraad) lager is dan 5,5. De PH daalt vooral na het eten van sacharose, fructose of glucose. Als je de hele dag door eet kan het tandglazuur niet voldoende herstellen. Alleen de PH van honingmeloen is hoger dan 5,5

Fruit/fruitsap
PH
Fruit/fruitsap
PH
Aardbeien
3,0-3,5
Frambozen
3,2-3.7
Ananas
3,3-5,2
Grapefruit
3,0-3,3
Appelmoes
3,4
Grapefruitsap
3,2
Appels
3,3-3,8
Honingmeloen
6,3-6,7
Appelsap
3,4
Kiwisap
3,6
Bananen
4,5-5,2
Mango
3,9-4,5
Bosbessen
3,7
Perzik
3,4-3,6
Bramen
3,2-4,5
Sinaasappelsap
3,7
Druiven
3,4-4,5

Bron: Voeding en mondgezondheid Louise Witteman

Tanderosie door zuur

Fruit smaakt vaak zoet, maar bevat veel zuren. Bessen, appels en citrusfruit zijn vanwege het hoge fruitzuurgehate erosiever dan andere fruitsoorten. Uiteraard horen ze in een gezond voedingspatroon maar kunnen ze dus vanwege het risico op tanderosie niet de hele dag worden gegeten. Dat geldt ook voor vruchtensap en gedroogd fruit. Wil je toch graag vruchtensap drinken dan kun je dit het beste mengen met melk, yoghurt of kwark in een verhouding 1:1. Zo wordt het sap minder erosief. Dat geldt ook voor vers fruit. Banaan, dadels en (water)meloen zijn minder zuur. 

Conclusie

De boodschap is dus ‘fruit hoort thuis in een gezond voedingspatroon maar je tanden waarderen het als je ook voeding kiest die je beschermen tegen tanderosie zoals kaas en melk’. Eet of drink maximaal zeven keer per dag. Poets verder je tanden tweemaal per dag met tandpasta met fluoride. Doe dit pas een uur nadat je iets zuurs heb gegeten of gedronken. Deze adviezen gelden ook voor kinderen. In het boek wordt voor ouders het advies gegeven om kinderen maximaal tweemaal per dag zuur fruit aan te bieden. 

Wil je meer weten over de gevolgen van je voeding op je mondgezondheid? Dan kan ik je van harte het boek van Louise Witteman aanbevelen.