Hoe zou het zijn als Foodwatch er voor consumenten zou zijn?

Vorige week was ik uitgenodigd bij Spreek Smakelijk*, waar mede de top van de industrie aanwezig was. Je zou verwachten dat Foodwatch net als ik die kans ook aan zou grijpen, maar weer waren ze niet aanwezig. 21 april bij het debat over het Vinkje waren ze er ook al niet. 

Niet durven komen maar wel vanachter je pc een mening hebben 🙁

Als je niet aanwezig durft te zijn lijkt het mij logisch dat je over zo’n debat ook geen posten gaat delen. Maar Foodwatch doet dat tot mijn verwondering wel. Meningen delen, zonder dat je daar een discussie over durft te voeren. Wie heeft daar nu wat aan?

Kritisch zijn is prima! Maar wie stelt, moet bewijzen. Als je vragen stelt aan Foodwatch waar ze hun posten op baseren, krijg je nooit een inhoudelijke reactie. Daarmee schenden ze dus de meest fundamentele argumentatieregels. Als je geen onderbouwing hebt dan moet je woorden intrekken. Ingewikkelder is het niet.

Foodwatch bereikt niets zonder kennis van zaken en respect

Maar voor Foodwatch is dat wel lastig. Ze snappen hoe je aandacht kunt krijgen, maar niet hoe je ook iets kunt bereiken. Daarvoor zijn in ieder geval twee aspecten van belang:

  • Kennis van zaken: op een opleiding sociologie leer je geen basiskennis over voedselveiligheid
  • Een respectvolle verstandhouding met groeperingen waarbij je iets wil bereiken

Geen van beide aspecten zijn aanwezig bij Foodwatch. Je kunt ze daarom ook niet kwalijk nemen dat ze daadwerkelijk niets bereiken. Dat doe ik ook niet. Maar wat ik ze wel aanreken is dat ze consumenten keer op keer bang maken met informatie die kant nog wal raakt. Als ze zich daadwerkelijk bezorgd zouden maken over de gezondheid van consumenten dan zouden ze samenwerken met inhoudsdeskundigen, net zoals ik dat soms doe. En inhoudelijke gesprekken voeren met de industrie. Nu is het uitsluitend een negatief clubje dat graag aandacht krijgt. En dat lukt ze omdat consumenten niet weten dat wat ze communiceren onjuist is. Nee sterker nog, ook journalisten en politici huppelen vrolijk achter dit clubje aan omdat sommige mensen als hobby hebben om ’tegen de industrie’ te zijn. Dat kan als je dat leuk vindt. Maar ik begrijp oprecht niet wat je met zo’n houding denkt te bereiken.

Tegen zijn is te gemakkelijk, vertel liever waar je voor bent

Zelf maak ik me hard voor juiste informatie aan consumenten. Zo kennen bedrijven mij. O.a. door de rectificatie van de Allerhande en het stopzetten van de campagne van Appelsientje. Maar ik ben niet tegen wie dan ook, maar VOOR juiste informatie. Ik ben dus ook niet tegen Foodwatch. Ik wil ze echter wel adviseren aan de slag te gaan met bovengenoemde aspecten. Mogelijk worden hun acties dan ook effectief in plaats van alleen opvallend. Als dat zo is, zal ik daar graag aandacht aan besteden.