Weg met het (blauw) vinkje!

Het blauwe vinkje staat op producten die je voor een gezond voedingspatroon niet nodig hebt en dus geen basisproducten zijn. Die kun je dus in ieder geval zeker overslaan. Om hiervoor in aanmerking te komen heeft het product minder kilocalorieën, verzadigd vet, suiker of zout in vergelijking met gelijksoortige producten.

Kloppen de criteria?

Geprobeerd is om criteria te formuleren waardoor het product echt minder ongezond is. Maar is dat ook gelukt? Dennis Zeilstra dook hierin. Heel fijn dat er mensen zoals Dennis zijn die dit tot de puntjes feitelijk uitzoeken.

 

 

In het stuk kun je lezen dat het vinkje een nationale voedingsclaim is volgens de wet. Daar staat o.a. in dat het logo mag worden gebruikt als:

  • in lijn zijn met de door de Gezondheidsraad vastgestelde richtlijnen goede voeding;
  • tot stand gekomen met inachtneming van de laatste wetenschappelijke inzichten.
Aan beide criteria wordt niet voldaan. Er zijn in november 2015 nieuwe richtlijnen vastgesteld en daarvoor heeft het vinkje haar criteria voor  vier jaar vastgesteld. De nieuwe richtlijnen geven geen expliciet advies meer over verzadigd vet. Wel wordt er geadviseerd geraffineerde koolhydraten te vervangen door ongeraffineerde koolhydraten.

De consument snapt het niet

Daarnaast snapt de gemiddelde consument niet dat het een gezondER product is en geen gezond product. Zullen we het dus maar snel afschaffen? Chips en Cola Light met een vinkje zijn er niet voor het belang van de consument of denkt er iemand dat dit wel zo is?