Is LiGA een verantwoord tussendoortje? Nee, lees maar!

Nee, natuurlijk is LiGA geen verantwoord tussendoortje! Daarom wringt LiGA zich waarschijnlijk in alle bochten om uit te leggen waarom dit wel zo zou zijn. Bij het blad Voeding Nu voor professionals is een dure brochure (8 pagina’s full colour) toegevoegd om professionals te bewijzen dat het een uitstekend tussendoortje is.

LiGA gebruikt vreemde argumenten

Volgens de brochure eten veel mensen als tussendoortjes geen basisvoedingsmiddelen, maar geven de voorkeur aan koek, biscuit, snoep, chocolade of chips. LiGA zou een betere keuze zijn. Hoelang zouden ze na gedacht hebben om deze onnozele alinea op papier te zetten? Prima tussendoortjes zijn fruit, rauwkost, volkoren brood of noten en dus geen LiGA. Een gezond tussendoortje bevat namelijk niet te veel energie en zoveel mogelijk voedingsstoffen.

 

Volgens de brochure is LiGA gezond omdat

  1. er keuze is uit een variatie aan energie;
  2. er minimaal 3 gram voedingsvezels per 100 gram zit in een LiGA;
  3. een deel van het suiker niet in toegevoegd;
  4. het verzadigd vet is verminderd ten opzichte van vorige versies;
  5. aan sommige producten zijn vitamines en mineralen toegevoegd.

Ik ga puntsgewijs op deze punten. Tussendoortjes moeten niet te veel energie bevatten, maar het gaat nooit alleen om energie. Het zou moeten gaan om energie in verhouding tot de voedingsstoffen die het biedt.

Die voedingsvezels zijn prima, maar zitten ook in fruit, groente, volkoren brood en noten. Daar zitten meer voedingsstoffen in dan in een knutselfabrieksproduct als LiGA.

Ja suiker is fysiologisch voor het lichaam suiker. Wetenschappelijk helemaal maar, maar in fruit zitten ook nog andere voedingsstoffen, die in kristalsuiker niet zitten. Daarom is het toch iets anders. Op een etiket kun je zien of suiker is toegevoegd door te kijken naar de ingrediënten. Dit kun je niet zien bij de voedingswaarden. In de brochure die professionals moet overtuigen hoe gezond LiGA is staan (je raadt het uiteraard al) alleen de voedingswaarden en niet de ingrediënten. Dat is wel raar als je zo graag wil aantonen dat er weinig suiker is toegevoegd. Overigens maakt je lichaam geen onderscheid tussen van in nature en toegevoegde suiker. Dus ik zie niet in waarom punt 3 als voordeel wordt genoemd.

De ingrediënten staan op de etiketten in de volgorde van hoeveel erin zit. Als je dus bijvoorbeeld op de verpakking kijkt naar de ingrediënten van babybiscuit 6-12 maanden staat als tweede en derde ingrediënt suiker en glucosefructosestroop vermeld. Dat zit er dus in ieder geval in aanzienlijke hoeveelheden in en is dus echt geen verantwoord tussendoortje, maar een hap suiker voor je kind. Het is niet zo handig om kinderen te wennen aan veel zoet.

Het toevoegen van vitamines en mineralen is nodig omdat er in de oorspronkelijke grondstoffen van LiGA weinig voedingsstoffen zitten. Dat geldt wel voor fruit, groente, volkoren brood en noten. Dit zijn dan ook dus betere tussendoortjes.