Moet ik supplementen slikken omdat de grond is uitgeput?

Gisteren kreeg ik een vraag van iemand die vroeg of we onvoldoende vitamines en mineralen binnen krijgen, doordat onze landbouwgrond is uitgeput. Mijn antwoord is dat ik dit niet weet. Ik kan wel aangeven welke aspecten een rol spelen en wat mijn advies zou zijn.

Het geheel meer is dan de som van de delen

Uit onderzoek blijkt niet duidelijk dat er minder voedingsstoffen in onze voeding zitten. Dat roept meteen een nogal filosofische vraag op: ‘zijn we wel in staat alle stoffen te meten in planten?’ We kunnen uiteraard alleen stoffen meten, waarvan we weten dat ze bestaan. Maar we weten helemaal niet voor 100% waaruit een plant bestaat en dat zullen we ook nooit weten. Ik deel de mening van Kollath (een oud natuurvoedingskundige) dat ‘het geheel meer is dan de som van de delen‘. Voor mij is dan ook helemaal niet zo duidelijk dat onze voeding dezelfde voedingsstoffen bevat als bijvoorbeeld vijftig jaar geleden. We weten het domweg niet.

De landbouw is de laatste tientallen jaren veranderd. Alles is gericht op hoge opbrengsten. Niet alleen zaden werden hierop geselecteerd, maar ook landbouwgrond werd op deze manier gebruikt. Het kan bijna niet anders dat dit ook gevolgen heeft voor de voedingswaarden van planten. Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat voedingswaarden oneindig zijn. Als je alleen gaat voor economische belangen, zou dat de gezondheidsbelangen wel eens in de weg kunnen staan.

Eet voldoende groente en fruit

Wat kun je nu zelf doen om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen? Moet je direct aan de supplementen? Nee! Nu krijgt slechts 5% van de Nederlanders voldoende groente en fruit binnen. Zorg dat jij niet bij die 5% hoort en verhoog dus je consumptie van groente en fruit. Daar valt nog veel winst te behalen. Eet voor de rest onbewerkt, gevarieerd en niet te veel.

Heb je dan nooit een supplement nodig? Dat valt in het algemeen niet te beantwoorden. Als je daar meer over wil lezen,  kijk dan hier. En nee, dit is geen aanbeveling om in het wilde weg supplementen te gaan slikken.