Bestaat wondervoeding?

Gisteren twitterde Annet Roodenburg ‘De voedselzandloper, twijfelachtig verhaal, origineel beeld, met een goede marketing machine’. Daar ben ik het mee eens. Datzelfde geldt voor Oersterk. Daarop reageerde iemand ‘ik dacht dat simpel calorieën tellen zoals Katan propageert ook al lang achterhaald was‘. Hoe zit dat nu?

Voedingsstoffen

Naar mijn mening zou je voeding moeten kiezen op basis van voedingsstoffen. Betekent dat dan dat kcal niet van belang zijn. Jawel, maar in een maatschappij waar we gemiddeld te veel kcal binnen krijgen is het handig om te kiezen voor kcal met nuttige voedingsstoffen (en is het dus zonde om iets te eten zonder nuttige voedingsstoffen). Voeding met voedingsstoffen geeft meer verzadiging, waardoor je eerder stopt met eten. Uiteindelijk moet je er wel voor zorgen dat je niet te veel kcal binnen krijgt want als je meer kcal binnen krijgt dan verbruikt kom je aan.

Een kcal is een kcal. We moeten in het totaal niet te veel kcal binnen krijgen. Maar kies altijd voor voedingsstoffen. Als je de goede gevarieerde vetten kiest bevatten die meer voedingsstoffen dan ‘vreemde’ knutselproducten met geraffineerde koolhydraten. Bovendien zal een positieve boodschap eerder tot een gedragsverandering leiden dan een verbod.

Zelfbenoemde experts gedragen zich ook als marketeer

Steeds vaker hoor ik mensen zeggen dat ze door de bomen het bos niet meer zien. Dat komt omdat voeding steeds meer draait om marketing in plaats van inhoud. En dat geldt zeker niet alleen voor de industrie maar jammer genoeg ook voor zelfbenoemde experts. Hoe herken je deze mensen? Doordat ze maar een boodschap hebben en slechts een paar zinnen communiceren zoals ‘alles is gif‘, ‘superfood’ en ‘eet zo min mogelijk koolhydraten‘. Die zijn bezig met hun eigen boodschap en niet met het leveren van advies op maat. Deze mensen kun je het beste uit de weg gaan. Lees ook hun blog niet, want daardoor raak je alleen maar in verwarring.