Tegen zijn is te simpel, maar waar zijn we voor?

Tegenwoordig zijn we tegen van alles op voedingsgebied. Dat is namelijk gemakkelijk en daar heb je geen kennis voor nodig. Zo ook weer het rapport over kindermarketing dat vandaag is verschenen. In het rapport staat weinig en natuurlijk is (bijna) elke burger tegen kindermarketing. Dat heet marketing voor Foodwatch. Maar gaat het ook iets opleveren? Nee natuurlijk niet! Het is onnozel om te denken dat een klein protestclubje uiteindelijk iets zal bereiken bij de voedingsindustrie.

Een weekje gaan we Foodwatch dagelijks zien op tv en dan waait het weer over. Dat we daar zo vaak iets van zullen horen zegt heel veel over onze media. Vermoedelijk heeft bijna geen enkele journalist de moeite genomen om het rapport daadwerkelijk te lezen. Het kan zo als elk rapport van Foodwatch in een paar regels worden samengevat: ‘we zijn ongezond doordat de industrie ons vet mest en vergiftigt’. Begrijp me goed, dit zijn niet mijn woorden, maar is een samenvatting van het rapport dat ik net even las.

 

Help mensen liever met wat ze wel kunnen kiezen

Laat duidelijk zijn, ik ben ook geen voorstander van al die bewerkte producten. Maar laten we onze energie steken om mensen zelf te leren hoe ze de beste keuzes kunnen maken. Niet door protestclubjes die mensen onnodig onzeker maken, maar door professionals. Als iets niet mag wordt het aantrekkelijk en bovendien weet je dan nog steeds niet wat wel mag. En daar gaat het toch om?

Aanvulling 7 maart 2013

Ik begrijp werkelijk niets meer van de visie van Foodwatch. Eerder schreven ze dat verzadigd vet niet ongezond is. Nu plaatsen ze vandaag een tweet met een database met ‘kinderproducten’ en van belang in hun ogen is kcal, suiker, vet, en verzadigd vet. Pindakaas vinden ze ongezond. Pindakaas is echter een uitstekend broodbeleg. Dit getuigt van een verontrustend gebrek aan visie op wat ze onder gezonde voeding verstaan. Tja dan is ’tegen zijn’ uiteraard de beste oplossing. Ik hoop wel dat er binnenkort iemand ingrijpt. We hebben nu niet alleen de industrie die verwarring schept. Nee om het consumenten nog wat moeilijker te maken schept Foodwatch nog wat extra verwarring.