Goedkoop gezond eten: 3 tips

Gisteren ben ik weer begonnen in Haarlem met mijn project ‘Gezond eten met een laag budget’. Ik geef een groepstraining. Daarnaast krijgt elke deelnemer een individueel advies, zodat ze met hun persoonlijke doelstelling aan de slag kunnen gaan. Uit ervaring weet ik overigens ook dat je met weinig geld gezond kunt eten.

Iemand vroeg mij via twitter een top 3 van de adviezen die ik geef tijdens mijn training. Voor mij is dat een moeilijke vraag, aangezien ik van de nuances ben. Toch sprak de vraag me enorm aan en stap ik daarom eenmalig af van de nuances ūüôā

 

 

 

Tip 1 Eet onbewerkt

Eet vitale/levendige voeding, voeding waarvan je (met enige moeite) herkent hoe het is gegroeid.  Kies dus eten met voedingsstoffen. Voeding waar weinig voedingsstoffen en kcal inzitten dat is zonde van je geld. Bijvoorbeeld: lightproducten, peperkoek, extra dure margarine. Geef liever geld uit aan producten waar wel voedingsstoffen inzitten. Bijvoorbeeld: volkoren producten, groenten, fruit, vlees, vis, noten.

Vermijd pakjes en zakjes en denk na hoe je het zelf kunt maken. Pakjes en zakjes zijn duur en bevatten onnodige hulpstoffen. Kun je nog niet zo goed koken kijk dan op die pakjes wat er voor een kruiden worden gebruikt en probeer het zelf na te maken. Vaak is dat minder moeilijk dan je denkt.

Tip 2 Groenten en fruit van het seizoen

De meeste Nederlanders eten te weinig groenten en fruit. En denk nu niet meteen dat dit voor jou niet geldt. Kijk eens wat je dagelijks eet aan groenten en fruit. Het advies is om dagelijks minimaal 250 gram groente en twee stuks fruit te eten. Groenten en fruit zijn best duur als je weinig geld hebt. Maar bespaar daar zo min mogelijk op. Het is echt heel belangrijk voor je gezondheid. Kies voor groenten en fruit uit het seizoen. Het heeft meer smaak en meer voedingsstoffen omdat het korter wordt bewaard. Daardoor is het ook goedkoper. Als je geen verse groenten gebruikt, kies dan liever voor diepvries dan voor een potje als er in een potje zout zit. Maar uiteraard liever groente uit een potje met een beetje zout dan geen groenten.

Tip 3 Graan en peulvruchten vormen een goedkope eiwitvervanger

In je maaltijd moet ook eiwit zitten. Dit is voor veel mensen vlees. Maar vlees is duur. Bovendien is het gezond ook eens voor een vervanger te kiezen. Wat veel mensen niet weten is dat de combinatie peulvruchten en volkoren (!) granen een uitstekende eiwitvervanger is. Peulvruchten zijn o.a. erwten, bonen en linzen. Maak bijvoorbeeld zelf erwten-, linzen- of bonensoep zonder vlees (en niet uit blik). Eet hierbij een plak roggebrood of een gewone volkorenboterham. Of eet na de soep volkoren pannenkoeken of havermoutkoekjes. Je kunt ook een pan minestronesoep maken met witte bonen en volkoren macaroni  erin. De recepten heb ik hieronder voor het gemak toegevoegd.  Eet smakelijk!

Conclusie

Probeer niet alleen naar de kosten te kijken, maar als het enigszins kan ook naar de voedingswaarden. Iets wat goedkoop is en geen/nauwelijks voedingswaarden bevat, kun je beter laten liggen. Kies daarom ook voor volkoren brood in plaats van bruin brood. Succes met het maken van je keuzes.

2 recepten

Recept havermoutkoekjes
250 gram havermout
0,5 liter (half)volle melk
250 gram volkoren meel
geraspte schil citroen
snufje zout
roomboter

De havermout een half uur weken in de helft van de melk. Dan rest (behalve de melk) bij elkaar voegen. Alles goed roeren en het beslag verdunnen met de rest van de melk. Het beslag moet net vloeibaar zijn.

Laat het roomboter smelten in de koekenpan en schep op afstanden van elkaar een lepel beslag. De koekjes op zacht vuur licht bruin laten worden aan de onderkant. De koekjes keren en de andere kant (vlug) bruin bakken. Doorgaan tot het beslag op is.

Eet ze bij voorkeur zonder zoetigheid. Zoet is een aangeleerde smaak. Zonder zoet is even wennen, maar dan merk je het verschil niet eens meer en het is wel gezonder.

Recept minestronesoep
1 ui, 1 teentje knoflook, 1 pak soepgroente,1 eetlepel olie, 250 g gare witte bonen (uit blik of pot), 2 aardappels,1 bouillontablet, 1 blik ontvelde tomaten, 25 g volkoren macaroni, peper, eventueel Parmezaanse kaas

Pel en snipper de ui. Schil de aardappels en snijd in blokjes. Fruit de ui en de groente in de olie. Pers het teentje knoflook erboven uit. Voeg de bonen, de aardappels, 5-6 dl water en de bouillontablet toe. Kook de soep 10 minuten. Doe de tomaten en de macaroni bij de soep en kook ze 10 minuten mee. Maak de soep op smaak met peper.