Te lang nuchter voor een operatie

Vrijdag moest mijn zus rond 11.00 uur geopereerd worden. De operatie zag ze vol vertrouwen tegemoet. Wel vond ze het vervelend dat ze vanaf middernacht nuchter zou moeten zijn. Zeker omdat nuchter echt nuchter moest zijn, dus zelfs geen slokje water. Ik herinnerde me dat ik op de site van het voedingsziekenhuis de Gelderse Vallei had gelezen dat een patiënt vaak onnodig lang nuchter is.

Je hoeft minder lang nuchter te zijn

Een patiënt mag tot zes uur voor de operatie eten en tot twee uur vooraf drinken (heldere vloeistoffen). Patiënten zijn twee keer zo lang nuchter als dat nodig is. Uit het onderzoek van de Gelderse Vallei blijkt dat het eigenlijk zelfs beter zou zijn om nog wel iets te eten zes uur van tevoren. Het levert gezondheidswinst voor patiënten op en minder ligdagen door sneller herstel.Wat een fijne boodschap voor patiënten, maar wat jammer dat nog niet elk ziekenhuis dit zo communiceert.

 

PS

Als je iets anders hoort van je eigen behandelaar ga dan niet zomaar dit advies volgen, maar stem dat goed af met je eigen behandelaar.