Peuter Soepboek van Keet Smakelijk

Vorige maand ontving ik het Peuter Soepboek van Keet Smakelijk. Wat een gaaf boek! Het ziet er aantrekkelijk uit, maar ik vind het nog belangrijker dat het peuters stimuleert om meer groente te eten. In het boek staan leuke recepten en praktische tips om dit te bereiken.

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met groente eten

Het is goed om bij kinderen direct (dus zo jong mogelijk) te starten met gezonde voeding. De basis van obesitas wordt al vroeg gelegd. Als vetcellen vroeg zijn geactiveerd, is het moeilijk uiteindelijk weer een gezond gewicht te krijgen en te behouden. Het is daarom dus handig om overgewicht te voorkomen. Verder leren kinderen met een natuurlijke voeding direct verschillende smaken te waarderen. Daar heb je als ouder echter wel heel veel geduld voor nodig:  ‘gemiddeld duurt het vijf tot tien keer voor een kind aan een nieuwe smaak went’. Och en dan is het toch nog afhankelijk van je kind. Zo vond ik als kind al veel smaken lekker en mijn zus die toch echt hetzelfde aangeboden kreeg, vond bijna niets lekker. Je moet als ouder dus ook een beetje geluk hebben met je kind :-).

In het boekje worden onderwerpen besproken als zout, ijzer, vitamine D en vezels. Ook wordt uitgelegd hoe je peuters ‘zelluf’ kunt laten kiezen en ze zo aan het eten kunt krijgen. Er wordt ook aandacht besteed aan het lezen van etiketten. Ik ben (uiteraard) een voorstander van zo puur mogelijk eten, met dus zo min mogelijk toevoegingen. Kleurstoffen vind ik niet nodig, maar ze veroorzaken geen ADHD (zoals in het boek wel staat vermeld).

De recepten zijn uitgevoerd met fantastisch leuke plaatjes en een leuk gedichtje. Dit spreekt kinderen zeker aan! Ouders zullen waarderen dat de recepten gemakellijk te maken zijn. Wel heb je voor veel recepten een keukenmachine nodig.

Kortom

Dit boekje is een aanrader. Een praktisch vlot geschreven boekje voor ouders, die graag hun kinderen iets gezonds, lekkers maar ook leuks willen voorzetten. (K)eet smakelijk!