Convenant gezond gewicht

Vandaag was de persconferentie over de lancering van het programma Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) van het Convenant Gezond Gewicht. Klinkt als een mooi initiatief. Maar het convenant dat eerder Convenant overgewicht heette, bestaat al sinds begin 2005, al bijna zes jaar en er is tot nu toe nog heel weinig resultaat behaald. Het aantal kinderen met overgewicht stijgt nog steeds. Er is heel veel gepraat, er zijn gelikte rapporten verschenen en er zijn flitsende initiatieven ontwikkeld. Het lijkt erop dat er allemaal mensen bij betrokken zijn die geen idee hebben waar ze mee bezig zijn. Alleen de opmerking al dat geen resultaat behaald kan worden zonder medewerking van het bedrijfsleven. Wie bedenkt zo iets? Niet iemand die iets van voeding weet! De boodschap zou namelijk moeten zijn: ‘eet zo onbewerkt mogelijk’. Probeer te bedenken waar de grondstof van je product vandaan komt. Als je dat niet kunt bedenken is het geen voedingsmiddel dat je eet om voedingsstoffen binnen te krijgen maar een vulmiddel.

Uiteraard zal de industrie deze boodschap niet ondersteunen. Dat neem ik ze ook niet kwalijk, aangezien hun doelstelling winstmaximalisatie is. Ik neem de overheid wel kwalijk dat ze dit niet inzien en daarom al dan niet bewust een bijdrage leveren aan overgewicht. De belangrijkste stap zou moeten zijn het verminderen van eten van bewerkte koolhydraten, het beperken van zoetigheid, frisdranken en verzadigd vet. Laat dat nu juist de producten zijn waar de industrie veel geld mee verdient. Het argument dat de industrie nodig zou zijn, omdat zij weten hoe gedrag kan worden beïnvloed is nonsens. Er zijn echt wel meer goede marketeers dan die in de industrie rond lopen. Sterker nog, ik vind het gevaarlijk om de marketeers uit het bedrijfsleven deze keuzes te laten maken. Hun belang is in eerste instantie winst in plaats van gezondheid.

Voorwaarden scheppen

Een clubje als het Convenant zou bezig moeten zijn met het scheppen van de juiste voorwaarden, zodat er geld beschikbaar is voor preventieprojecten. En op deze doelstellingen zouden ze ook afgerekend moeten worden: geen resultaat, dan graag andere medewerkers.

Ik heb zelf zeker recht van spreken, want ik heb in opdracht van de gemeente Haarlem een project uitgevoerd ‘Gezond eten met een laag budget.’ De deelnemers zijn  daadwerkelijk gezonder gaan eten. Ik heb dit project uitgedragen aan de belangrijkste spelers van de Sociale Kaart van Haarlem. Iedereen was enorm enthousiast over mijn praktische aanpak. Maar het project is toch gestaakt want niemand heeft geld om het project te financieren. Verder werkte ik als coördinator van het project FEMfit.

Aanvulling 20 november 2010
Ik heb het Convenant om een reactie gevraagd maar helaas niets meer gehoord. Ik heb ze zelfs nog gebeld om een reactie. Tot mijn grote verbazing werd er opgenomen door Schuttelaar en Partners die volop zijn verweven met de industrie. Het Convenant wilde verder weg zitten van de politiek en ze zitten nu daarom in het gebouw met Schuttelaar en Partners. Dat kan, maar hoezo wordt het Convenant dan nog gesubsidieerd? Dat is gewoon een commercieel bedrijf!

Aanvulling 30 januari 2012
Vandaag staat een mooi stuk hierover in de Volkskrant.