Ik ben te transparant om directeur van Foodwatch te kunnen zijn

Ik ben te transparant om directeur van Foodwatch te kunnen zijn

Foodwatch zoekt een nieuwe directeur en meerdere mensen stelden voor dat ik zou solliciteren. Dat zou voor Foodwatch een enorme vooruitgang zijn als er iemand met kennis van zaken zou zitten. Waarom ik het toch niet doe?

Foodwatch is zelf helemaal niet transparant

Foodwatch eist terecht transparantie van anderen maar dreigen met een advocaat als het om hun transparantie gaat (waardoor het nu niet is gepubliceerd). Dat vind ik extreem raar en daarom ben ik nu ook geblokt op twitter door de (nu nog) directeur Ilse Griek. Misschien leuk als jullie vragen per twitter (@tweeting_ilse) aan haar waarom ze zo panisch reageert op mij terwijl ik gewoon om transparantie vraag. Wat is daar mis mee?

 

 

Wist je:

Dat Foodwatch in 2016 (2017 is nog niet gepubliceerd) slechts 5.914 structurele donateurs heeft? Ter vergelijking: Milieudefensie bijvoorbeeld heeft 87.500 donateurs.

Dat Foodwatch zegt veel geld aan onderzoek te besteden maar dat dit in:
2016 om slechts 71.270 euro ging (de baten waren 457.816 euro)
2015 om slechts 58.780 euro ging (de baten waren 328.062 euro)

Dat de directeur van Foodwatch in 2016 volgens hun jaarverslag 5500 euro verdiende per maand zonder vakantiegeld en dit dus 71.280 euro per jaar is (12 maanden en 8% vakantiegeld). Meer dan ze hebben besteed aan onderzoek.

Dat Foodwatch inhoudelijke feiten storend vindt en je blokt als je daar vragen over stelt. Daardoor lijkt het ten onrechte dat alle volgers alles leuk vinden van Foodwatch. Dat is dus niet zo, maar ongewenste reacties worden ‘gewoon’ verwijderd. Als je op hun facebookpagina kijkt zie je dat slechts een deel van de opmerkingen wordt weergegeven. Het lijkt erop dat de ongewenste reacties zijn weggefllterd. Dat je sommige scheldreacties verwijdert snap ik maar het verschil is steeds opmerkelijk groot. Hoe kan dat als je transparantie belangrijk vindt?

Dat door de hysterie van Foodwatch over Fipronil vorige zomer onnodig veel eieren zijn vernietigd. Hysterie en daardoor nieuwe donateurs zijn voor Foodwatch belangrijker dan duurzaamheid. Ik vind persoonlijk die voedselverspilling veroorzaakt door Foodwatch buitengewoon verdrietig.

Dat consumenten mede door Foodwatch het spoor bijster zijn hoe ze gezonder kunnen worden. Dat doe je wel door te stopen met roken, stoppen/beperken van het drinken van alcohol, meer bewegen, voldoende slaap, voldoende ontspanning, meer groente/fruit en volkorenproducten te eten, minder frisdrank/vruchtensap en suikerrijke producten zoals koek en snoep te gebruiken, meer plantaardige voeding en minder kcal. Niet door steeds dezelfde aspecten over voedselveiligheid eindeloos te herhalen zonder een oplossing te bieden.

Dat de directeur die Foodwatch zoekt trouwens precies moet kunnen wat ze het bedrijfsleven verwijten, ze zoeken namelijk een goede lobbyist:

  • een ‘internationale denker’ die kan meebouwen aan onze internationale organisatie
  • een energieke netwerker, die nieuwe kansen weet te benutten
  • iemand met kennis van het relevante politieke speelveld
  • een communicatie-expert op het gebied van zowel mediaoptreden als het schrijven van projectvoorstellen en rapportages.

Dat wat mist in deze functie-eisen naast kennis van voedselveiligheid in ieder geval is ‘integriteit’ en ‘kunnen verbinden’. Media-aandacht realiseren door extreem te polariseren is echt geen kunst en daar bereik je ook helemaal niets mee. Nee, de wereld heeft juist mensen nodig die verschillen kunnen overbruggen door elkaar kritisch aan te spreken en vervolgens samen met oplossingen aan de slag te gaan. Als je wil dat consumenten gezonder leven bereik je dat niet door continu mensen bang te maken, maar door ze uit te leggen wat ze dan beter wel kunnen eten gebaseerd op de dagelijkse realiteit en niet op een voedingspatroon dat weinig realistisch is.

Denk goed na aan wie je geld geeft

Uiteraard juich ik een kritische houding naar de voedingsindustrie toe, maar denk ook goed na voordat je jouw geld weggeeft aan een club die transparantie van anderen eist maar zelf allerminst transparant is. Ik snap wel dat Ilse de huidige directeur snel het zinkende schip wil verlaten.

Als je denkt dat Foodwatch het bij de feiten houdt, check dan vooral deze stukken nog eens.