50 gram bietenchips voor 3,50 euro met 20 keer zoveel kcal dan bieten

50 gram bietenchips voor 3,50 euro met 20 keer zoveel kcal dan bieten

ZIE UPDATE ONDERAAN

Ik vind leuk om te kijken wat de ontwikkelingen zijn in het schap van de supermarkt. Vaak is die supermarkt AH omdat ik daar voornamelijk klant ben. Ze ontwikkelen veel nieuwe betere producten. Maar soms slaan ze de plank echt mis. Tot zo’n twee jaar geleden dacht ik dat marketeers dat bewust deden omdat het hen uitsluitend om geld gaat. Na veel praten met marketeers heb ik echter ontdekt dat ze vaak geen flauw benul hebben dat wat ze communiceren kant nog wal raakt. Hun kennisniveau van voeding is vaak niet meer dan van de gemiddelde consument. Verder zijn ze meer dan gemiddeld voor hypes en houden ze niet van procedures en wetten.

 

 

 

Groente gezond?

Groente gezond? Oh, dan maken we toch een gave snack met groente. Dan zijn we goed bezig. Maar groente is o.a. gezond omdat het veel voedingsstoffen en vezels bevat en weinig kcal (gemiddeld per 100 gram 20 kcal). Groente chips bevat echter veel kcal.

In mijn AH (Eemplein in Amersfoort) kun je nu groentechips kopen van Abel’s Deli o.a. van sperziebonen, bieten en paprika. Er zijn nog veel meer smaken maar die ben ik vergeten. Een zakje van 50 gram kost 3,50 euro. Het ziet er echt prachtig uit, maar de voedingsnerd in mij speurt uiteraard direct naar de voedingswaarde. Irritant die ontbreekt op de verpakking en dat is wettelijk verboden. Ook op internet is het nergens te vinden. Ik stuur Abel’s Deli via Facebook een berichtje hierover. Ik vind het een pre dat ik zelfs op zaterdagvond vrijwel direct een antwoord ontvang waarin de voedingswaarde staat.

Voedingswaarde paprikachips

Voedingswaarde
Per 100 gram
Energie 
511     kcal
Vetten            
waarvan verzadigd
Koolhydraten
waarvan suikers
Voedingsvezel
Eiwitten
Zout
29,4    gram
13,6    gram
54,3    gram
29,8    gram
?
7,3      gram
0,1      gram

Conclusie

Gekookte sperziebonen, bieten en paprika zijn veel goedkoper en bevatten ca 20 keer zo weinig kcal
Koop het als je iets wil op tafel wil zetten wat er prachtig uit ziet en kcal en geld je niet uitmaken

En Abel’s Deli en AH zorg er aub voor dat spoedig de voedingsdeclaratie op de verpakking staat als je iets in de winkel legt. Zeker omdat het gezond lijkt en het dat gezien het aantal kcal niet is. En misschien is het ook een idee om jonge ondernemers niet alleen schapruimte te bieden maar ook te helpen te voldoen aan de wet. Niet door marketeers, maar door deskundigen van de afdeling kwaliteit die hier vast ook niet blij mee zijn.

Update

Ik had dit blog ook naar Abel’s Deli gestuurd en ik vind echt tof dat ze er morgen direct mee aan de slag gaan. Het moet wettelijk kloppen en dat zijn ze ook met me eens. Wordt vervolgd ;)Ze zijn er echt professioneel mee aan de slag gegaan en de etiketten zien er uitstekend uit. Het gaat wat ver om alle verschillende etiketten te benoemen. Het aantal kcal per 100 gram varieert van 299 kcal (bij chips van ui) tot 516 kcal (bij chips van radijs). Zout staat nu ook correct op het etiket. Eerder stond er natrium maar dat is op het etiket niet toegestaan. Het biedt hoop dat zo’n jonge club direct de feedback oppakt. Grote bederijven kunnen hier nog iets van leren! Ik ben uitgenodigd om binnenkort een keer langs te gaan bij hen. Ik ga er 15 augustus heen.