Profs willen toch geen verwarring scheppen?

Profs willen toch geen verwarring scheppen?

Van de week deelde een prof een post van Foodwatch. Ik schrijf deze post om uit te leggen waarom je de hysterische berichten van Foodwatch beter niet kunt delen als je graag wil dat consumenten/je patiënten betere keuzes maken.

Het gaat om bereik

Het doel van Foodwatch is protesteren. Uiteraard zijn ze wel zo slim om dan een onderwerp te kiezen waarvan ze weten dat dat bereik geeft. Er klopt altijd wel iets van het bericht waardoor mensen geneigd zijn te geloven dat het volledig klopt. Bij Foodwatch werken echter geen mensen met inhoudelijke kennis van voeding en/of voedselveiligheid. Ze zijn ‘gewoon’ tegen de industrie en nergens voor. Dat verwart mensen begrijpelijkerwijs.

 

 

“Als prof wil je waarschijnlijk dat het duidelijker wordt en niet onduidelijker.”

Het gaat om de hoeveelheid suiker

Dit keer ging de post over suiker. AH had suiker verwijderd uit haar mayonaise. Van mij hoeft dat niet per se omdat het niet om veel suiker gaat. AH denkt echt niet dat dat gezonder is. Maar Foodwatch wel. Omdat Foodwatch in bijna elke post mensen waarschuwt voor elk korreltje suiker gaan bedrijven dat dan uiteindelijk er ook maar uit halen. Als het er niet in hoeft kan het er wat mij betreft ook uit. Maar laten we niet doen alsof dat beetje suiker relevant is voor onze gezondheid. En als AH dat dan toch doet lijkt me dat in ieder geval geen  reden tot protest als je eerst zonder duidelijke reden eist om dat te doen. Protest geeft bereik, resulteert in paniek maar leidt niet tot gezonder gedrag.

Het gaat om de hoofdlijnen

Wat hiervan ook het resultaat is, is dat mensen veel te veel met details bezig zijn en daardoor de hoofdlijnen uit het oog verliezen. Mensen zien door de bomen het bos niet meer. De onduidelijkheid wordt door Foodwatch nooit verminderd maar altijd vergroot.

Als je minder/geen suiker wil eten kun je beter minder/geen frisdrank, vruchtensap, gezoete ontbijtgranen, gezoete zuiveltoetjes (zoals vruchtenyoghurt), gezoete melkdranken (waaronder chocolademelk), snoep, (ontbijt)koek, ‘healthy’ repen, gebak en sauzen gebruiken.

Profs: voordat je iets deelt dat sympathiek lijkt, denk dan aub even na of je volgers er daadwerkelijks iets aan hebben. Als prof wil je waarschijnlijk dat het duidelijker wordt en niet onduidelijker. Als dat zo is kun je beter de posten van Foodwatch links laten liggen.

Disclaimer

Ik ben niet de communicatieadviseur van de industrie. Ik heb ook niets tegen Foodwatch maar meestal wel tegen hetgeen ze delen. Ik ben echter wel de ambassadeur voor duidelijke helpende informatie voor consumenten zodat het eenvoudiger is om zelf slimme(re) keuzes te maken op basis van een tikje toegevoegde ratio.