Waarom wordt voeding in suikerklontjes geteld?

Ik krijg de laatste weken veel vragen over het tellen van suikerklontjes in onze voeding. Consumenten snappen er niets meer van en dat komt omdat het via sociale media steeds verkeerd wordt uitgelegd. Dat schept onnodig verwarring. Daarom leg ik het graag nog een keer duidelijk en juist uit.

Hoe bereken je het aantal suikerklontjes

Verteerbare koolhydraten bestaan uit mono-, di- en polysachariden (zetmeel). Alle verteerbare koolhydraten worden uiteindelijk afgebroken tot glucose. Als je voeding in suikerklontjes uit wil drukken rekent je alle mono- en disachariden mee en maakt geen verschil tussen van ‘in nature aanwezig’ en ‘toegevoegd’. Dat doet je lichaam immers ook niet. Zelf vind ik dat consumenten daar niet mee bezig zouden moeten zijn. Maar omdat er zoveel onduidelijkheid is en er veel foute berekeningen op internet staan leg ik toch uit hoe je dit zelf berekent.

 

Als je een verpakking hebt kijk je bij de voedingswaarden bij koolhydraten, waarvan
suikers.Dat is het getal per 100 gram. Dat reken je om naar een portie. Als je niet weet hoe groot een portie is kun je dat opzoeken in de caloriechecker. Een suikerklontje is 4 gram suiker. Dus om het getal in suikerklontjes uit te rekenen deel je dit getal door 4.

Nog even een extra lastigheid is dat lactose niet wordt meegenomen in de berekening omdat dat het relatief een minder zoete smaak heeft en ons lichaam daar dus anders op reageert. De hoeveelheid lactose kun je niet opzoeken op het etiket maar (als professional) wel inschatten.

Gezonde verstand gebruiken betere aanpak

Persoonlijk vind ik dit geen goed manier om je voeding te kiezen. Het is een extreem ingewikkelde manier om je eigen gezonde verstand, dat je hebt, uit te schakelen. Een consument schreef van de week: ‘ik vind het ergcomplex worden,  dus ik houd me maar aan het volgende: zo puur mogelijk (dus onbewerkt) eten kopen, zo min mogelijk suiker toevoegen. Dus eigenlijk gewoon: simpel eten, en een koekje, snoepje, alcohol als traktatie net als vroeger. en alles met mate.‘ Ja hulde voor deze consument . Zo is het precies. We kunnen ons zelf steeds gekker laten maken door mensen die het zelf ook niet snappen maar ik pleit voor het gebruiken van je eigen verstand.

Alleen naar suiker kijken is te beperkt. Hoe ons lichaam op suiker reageert is naast soort en hoeveelheid koolhydraten afhankelijk van veel meer aspecten zoals snelheid van eten, bereidingswijze, samenstelling van de hele maaltijd (qua vezels, eiwit en vet) en onze mate van
lichamelijke activiteit.

Voor de diehards toch een paar voorbeelden

Een volkoren boterham met melk-chocoladepasta
Voedingsmiddel
Per 100 gram
Mono-/di*
Portie
Per portie
Mono-/di*
Aantal
klontjes
Volkoren boterham
1,9 gram
35 gram
0,7 gram
0,2
Chocoladepasta
melk
61, 0 gram
15 gram
9,2 gram
2,3
Totaal
62,9 gram
9,9 gram
2,5

* hoeveelheid mono- en disachariden uit NEVO-tabel

Rolo chocolade & karamel dessert

Voedingsmiddel
Per 100 gram
Mono-/di*
Portie
Per portie
Mono-/di*
Aantal
Klontjes
Rolo chocolade & karamel dessert
30, 2 gram
 70 gram
21,1 gram
5,3
Geschatte lactose
3, 0 gram
2,1 gram
0,5
Totaal zonder lactose
19, 0 gram
4,7

* hoeveelheid mono- en disachariden van website AH online

Een Evergreen

Voedingsmiddel
Per 100 gram
Mono-/di*
Portie
Per portie
Mono-/di*
Aantal
Klontjes
Evergreen Original Krenten
28 gram
 19 gram
5,3 gram
1,3

* hoeveelheid mono- en disachariden van website EvergreenMeer weten? Volg dan onze Facebook pagina Sweet Control