Moet je bang zijn voor 1 gluut als je geen coeliakie hebt?

Nee! Als je geen coeliakie hebt is panische angst voor gluten echt niet nodig. Van de week sprak ik met een ervaren deskundige winkelmedewerker in een biologische winkel die me zei ‘Kijk daar komt weer trillend iemand binnen lopen, die een angst voor gluten is aangepraat. Jammer dat ze niet wordt uitgelegd dat dit nergens voor nodig is. Ik doe altijd mijn best om dit soort klanten weer gerust te stellen. Eten moet toch geen angst oproepen? Vind je wel?

Is angst voor gluten een nieuwe hobby?

Angst voor gluten lijkt voor sommige mensen een soort nieuwe hobby. Als je coeliakie hebt moet je elke gluut vermijden. Maar slechts  voor 1% van de Nederlanders is dit relevant. Daarnaast bestaat nog iets als glutensensitiviteit. Maximaal 5% van de Nederlanders heeft dit. Dat betekent dus dat in het algemeen bij een willekeurig iemand de kans dat  je last van gluten hebt veel kleiner is als dat je daar geen last van hebt. Ik begrijp dan ook niet waarom mensen zich deze angst aan laten praten. Als je minder gluten wil eten kan dat.

Maar ik ken een aantal mensen die daadwerkelijk coeliakie hebben en niets van een dergelijke hobby begrijpen. Als je geen coeliakie hebt gebeurt er niets als je af en toe wat gluten binnen krijgt. Maak je daar niet bezorgd over. Als jouw therapeut dat wel doet is het wellicht handiger een andere therapeut te zoeken, die je deskundig kan helpen in plaats van bang te maken.

 

 

 

Sommige fabrikanten nemen coeliakie ook niet erg serieus meer

Doordat gluten voor veel mensen een nieuw hobby is in plaats van een ziekte, wordt het door sommige fabrikanten ook niet erg serieus meer genomen. Deze week zag ik van de glutenvrije merken ‘Lieke is vrij’ en Roleys’ in het zogenaamd glutenvrije schap doosjes die open waren. Voor mensen die daadwerkelijk coeliakie hebben is dit volstrekt onacceptabel. Zij kunnen hier heel ziek van worden en dan zijn deze fabrikanten verantwoordelijk. Als je dure producten verkoopt is het je plicht om ook de wetgeving te volgen. Glutenproducten zijn geen hobby maar belangrijk voor mensen met coeliakie. Inmiddels heb ik contact gehad met Roley’s en had ik een fijn gesprek. Ze zeggen dat ze dit soort klachten heel serieus nemen en de verpakking inmiddels hebben aangepast. In de winkel zou nog een oude batch liggen. Ik blijf het graag volgen.

Update 1 oktober 2015

Super, de verpakkingen zijn goed aangepast. Complimenten voor Roley’s!