Hoe kies je een deskundig (FODMAP) therapeut?

Met verwondering zie ik regelmatig dat therapeuten overschatten wat ze aan kunnen bieden. Iemand die nooit eerder een medische opleiding heeft gevolgd en dan denkt dat je in zo’n 35 lesdagen meer leert dan een diëtist EN fysiotherapeut samen. Je hoeft toch niet heel lang na te denken dat dat onmogelijk is. Een goede therapeut heeft niet alleen vakkennis, maar misschien nog belangrijker weet goed waar de grens van behandelen ligt. En daar gaat het regelmatig fout.

FODMAP is iets voor gespecialiseerde diëtist

De aanleiding van deze blog is een tweet van een medewerker van het Voedingscentrum met de tekst ‘Laag FODMAP* dieet lijkt gunstig te zijn bij IBS. Niet zonder risico’s. Dus begeleiding diëtist noodzakelijk.’ Dat lijkt me meer dan logisch, maar dat is het niet voor iedereen. Deze tweet ging over FODMAP maar is (onbedoeld) een boodschap voor alle mensen die klachten hebben en begeleiding zoeken.

Welke opleiding

Waar moet je nu opletten als je een deskundig therapeut zoekt? Ik noem een paar aspecten. Mijn doel is niet om volledig te zijn. Kijk op de eerste plaats of je therapeut is opgeleid voor hetgeen hij/zij aanbiedt. En dat is als leek heel moeilijk te beoordelen. Iemand die slechts een opleiding van een jaar heeft gevolgd kan minder ingewikkelde problemen best begeleiden, maar moet de complexe zaken zoals FODMAP overlaten aan iemand die een degelijke voedingsopleiding heeft gevolgd. Ook hebben mensen opleidingen die in Nederland onbekend zijn. Vraag waar ze hun opleiding hebben gevolgd. Check even of deze opleiding ook daadwerkelijk bestaat. Ik vraag mensen af en toe wat ze precies hebben gedaan en dan blijken ze dat niet te kunnen vertellen. Als je echter op hun site kijkt lijkt het of ze serieuze opleidingen hebben gedaan. Iemand die liegt over zijn/haar opleiding die kun je toch niet serieus nemen?

Beroepsvereniging

Een hulpmiddel kan zijn om te checken of iemand lid is van een beroepsvereniging. Maar ook dat zegt lang niet alles. Er zijn goede en minder goede beroepsverenigingen. En wat zegt een beroepsvereniging met een paar leden, die niet wordt vergoed door een verzekeraar? Je kunt het ook niet omdraaien. Het is niet zo dat iemand die geen lid is van een beroepsvereniging niet deskundig is.

Ook is een gezond wantrouwen op zijn plaats als iemand maar blijft benadrukken dat wetenschappelijk wordt gewerkt. Mensen die daar de juiste opleiding (een master) voor hebben benadrukken dat niet steeds. Voor hen is dat gewoon. Mensen die zich daarop voor staan kun je vragen of ze ook zelf wel eens wetenschappelijke artikelen lezen. En dan niet alleen de samenvatting maar het hele artikel. Als dat niet zo is, werken ze niet wetenschappelijk. Wetenschappelijk werken betekent immers dat je zelf nieuwe onderwerpen uitpluist en niet dat je een docent na praat die les geeft op basis van de best beschikbare (wetenschappelijke) info.

Een ander aspect is of het om de therapeut draait of om jou als cliënt. Een therapeut die zelf bijzonder graag aandacht heeft door bijvoorbeeld steeds in de media in ondergoed rond te springen kun je beter vermijden. Als cliënt ben je gebaat bij iemand die er voor jou is en niet andersom.

Kortom

Zorg goed voor je zelf en kies daarom de beste therapeut die er bestaat, dat ben je namelijk waard!

* dit is een beperkend dieet voor mensen met prikkelbaar darm syndroom