De feiten over stevia(chocolade)

Gisteren stond ik in een reformwinkel in Amersfoort, Kruidje- Roer- Me-Niet. De klanten voor me wilden Steviachocolade kopen. Lieve mensen, die wijs gemaakt waren dat dit echt heel veel gezonder was voor diabeten. Ze hadden zelf geen diabetes, maar wilden het kopen voor vrienden. Het meisje in de winkel zei enthousiast dat ze helemaal gelijk hadden. Ze zei letterlijk dat het veel beter was voor het bloedglucose van diabeten. Die claim heeft de EFSA niet goed gekeurd. Die mag dan ook niet worden gevoerd. Een argument als ‘mijn ervaring is wel dat stevia beter is dan suiker voor het bloedglucose’ door een medewerkster in een winkel is wettelijk daarom niet toegestaan.

 

 

 

 

Overgewicht heeft invloed op je bloedglucose

Ik zei dat tegen de dame en antwoordde dat het ook nog eens bijna even veel kcal bevatte. Haar antwoord was ‘dat doet er voor diabetes niet toe, het gaat om bloedglucose’. Als natuurgeneeskundige ben ik nooit bezig met het tellen van kcal, maar met de voedingswaarden van voedsel. Chocolade eet je echter wel omdat je het lekker vindt en niet omdat het zo enorm gezond is. Het is dan toch echt wel handig om rekening te houden met de kcal. Ook voor diabeten, omdat gewicht een factor is. 100 gram ‘gewone’ chocolade bevat ca 530 kcal, steviachocolade 500 kcal. Dat zijn dus nog steeds heel veel kcal!

Als je graag producten met stevia eet, moet je dat natuurlijk zelf weten. Maar doe dat niet omdat het zo enorm gezond is. Verwerkte stevia is meer bewerkt dan geraffineerde suiker en het komt allebei van een plant. Dus het is allebei even natuurlijk of onnatuurlijk.

Meer weten over stevia, klik hier.

Conclusie

1. Eet chocolade omdat je het lekker vindt
2. Beperk de hoeveelheid van elke chocolade
3. Een diabeet kan best een klein stukje chocolade met suiker ete.

De medewerkster was ondeskundig maar dacht zelf dat ze een expert was. Een advies voor de medewerkster: houd je aan de wetgeving en verdiep je nog eens in de materie die je verkoopt. Dat kan helpen om mensen de juiste informatie te verstrekken. Ik vind het bovendien als klant ook best wel fijn om serieus genomen te worden :-). Zeker omdat ik veel tijd besteed om steeds weer opnieuw uit te zoeken hoe een en ander in elkaar zit. Ik heb immers een passie voor voeding en feiten!

PS

Ik had in eerste instantie bewust niet de naam van de winkel genoemd. Iedereen kan zich een keer vergissen. Ik heb echter inmiddels een mail ontvangen van een zekere heer Dijkgraaf (de eigenaar), dat ik vanwege deze blog niet meer welkom ben in de winkel. Het was dus niet per ongeluk dat ze de wet overtraden. Nee dat deden ze blijkbaar willens en wetens. Een korte blik om hun site doet me huiveren. Een en al claims die wettelijk niet zijn toegestaan en klanten op het verkeerde been zetten. En ook een of ander raar middel om je borsten zogenaamd te vergroten. De Reclame Code Commissie heeft dit middel al jaren geleden misleidend genoemd, maar daar trekken ze zich niets van aan.