Some horeca in Haarlem are more equal than others
Vorige week liep ik op straat en hoorde ik een medewerker op een terras tegen een klant zeggen ‘kunt u uw tafeltje vijf centimeter verschuiven om problemen met de gemeente te voorkomen.’ In Haarlem wordt je in het voetgangersgebied dagelijks meerdere keren per dag van de sokken gefietst. ’s Nachts resulteert de overlast van lawaai en fijnstof in de Smedestraat volgens de GGD in mogelijke gezondheidsrisico’s. Allemaal veroorzaakt door een tekort aan medewerkers. En dan zet je je medewerkers in om met een centimeter terrassen op te meten? Neeeee! Wie is hier verantwoordelijk voor?
Wie neemt eindelijk de verantwoordelijkheid
Het is in de Smedestraat niet gewoon geluid dat er nu eenmaal is in een stad. Nee, het is bijna elke avond eindeloos geschreeuw, lawaai van taxi’s die daar niet mogen staan, verkopen door drugdealers , kinderen van 15 jaar die cocaïne snuiven, afsteken vuurwerk en ga zo maar door. Volgens de politie is het daar te gevaarlijk voor handhavers. Om wanhopig van te worden. Ook omdat niemand enige verantwoording neemt. Iedereen zegt dat het allemaal te gevoelig ligt. Voor wie? Deze week sprak ik onze burgemeester de heer Wienen op straat aan en heb ik hem gesmeekt iets aan die overlast te doen.
Machtsmisbruik
Lees je dit vorige al met verbazing? De situatie is helaas nog dwazer. ’s Nachts kan alles, maar overdag niets. Terrasvergunningen worden niet meer afgegeven. Het gevolg is dat authentieke pareltjes die de stad levendig maken het wel heel moeilijk wordt gemaakt. Waarom mag Le Petit Café op de Gedempte Oude Gracht in Haarlem geen klein terras? En nog gekker waarom mag Tibisou in de Korte Houtstraat in Haarlem het terras (met terrasvergunning ) van ’t Goede Uur van de gemeente niet gebruiken? Tibisou is alleen overdag open, opgezet met hart en ziel, moet hierdoor haar deuren sluiten. Beiden weten niet dat ik stuk schrijf en het is dus absoluut niet op hun verzoek. En er zijn vast nog meer voorbeelden. Als burger erger me dood aan dit machtsmisbruik.
Voor wie werkt de gemeente eigenlijk?
Ik heb de afgelopen maanden geprobeerd in gesprek te komen over de Smedestraat, maar iedereen zegt dat iemand anders verantwoordelijk is. Ik begrijp als betrokken inwoner helemaal niets van de prioriteiten van de gemeente en ben op zoek naar antwoorden op de volgende vragen:
- bij wie moet ik zijn om de overlast in de Smedestraat op korte termijn op te lossen?
- wie is verantwoordelijk voor een terrasvergunning?
- vinden burgemeester en wethouder en de raad het een goed idee dat horeca die geen overlast veroorzaken, zo worden tegengewerkt?
- wie bepaalt dat het opmeten van terrassen meer prioriteit heeft dan daadwerkelijke overlast?