De BGN zoekt mij (niet)

De BGN (Beroeps Vereniging voor Gewichtsconsulenten Nederland) zoekt al maanden een bestuurslid PR en Communicatie, maar het lukt ze niet iemand te vinden. Als je je afvraagt waarom dit zo is, lees dan verder.

Doel Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland

Laten we beginnen bij het doel van de vereniging. Dat doel is onduidelijk. Je zou verwachten dat het doel is de behartiging van de belangen van de leden. Dat betekent dat duidelijk is wat een gewichtsconsulent doet. De naam zegt het al: ze helpen met het realiseren van een gezond gewicht door middel van juiste adviezen. Als het goed is kunnen ze ook een goed onderbouwd voedingsadvies geven.

 

 

De BGN neemt de gezondheid van klanten niet zo nauw door geen grenzen te stellen

Een gewichtsconsulent geeft alleen adviezen aan gezonde mensen. Mensen die ziek zijn moeten doorverwezen worden naar een diëtist. Hier gaat het echter al mis. Zeker de helft van de gewichtsconsulenten geeft adviezen die zelfs in grote lijnen niet juist zijn en/of onvolwaardig. Er worden opleidingen geaccrediteerd voor onderwerpen die het werkveld zijn van diëtisten. Gewichtsconsulenten met een eenjarige opleiding leren zo dat het niet nodig is om – zoals diëtisten – vier  jaar te investeren in een goede opleiding. Dit kan schadelijk zijn voor hun klanten, maar de BGN stelt geen grenzen en stimuleert dit juist door opleidingen te accrediteren die duidelijk niet passen bij het beroepsprofiel.*

Een leefstijlcoach is iets anders dan een gewichtsconsulent

In Nederland is besloten dat het beroep leefstijlcoach minimaal een HBO-opleiding vereist. De opleiding gewichtsconsulent is een MBO-opleiding. Een gewichtsconsulent (zonder HBO-opleiding) is dus geen leefstijlcoach, ook al doet de beroepsvereniging of dat wel zo is. Gewichtsconsulenten houden zich net als diëtisten ook met gedrag bezig en houden ook rekening met andere aspecten zoals bewegen, ontspanning en slaap, maar dat betekent niet dat je dan automatisch een leefstijlcoach bent. Voeding alleen is als complex genoeg. Er is dus genoeg werk voor een goede gewichtsconsulent. Waarom zou je dan jezelf liever leefstijlcoach noemen terwijl je dat niet bent?

Sociale media

Tot enkele maanden geleden waren de posten van de BGN op sociale media regelmatig volstrekte onzin. Bijvoorbeeld deze post over noten. In deze korte post – die na lang aandringen inmiddels is verwijderd – stonden drie fouten. De correcte tekst onder de post werd verwijderd en de post met fouten bleef staan. Inhoud lijkt voor de BGN weinig relevant, tenzij ze daarop aangesproken worden door samenwerkingspartners die correcte informatie gelukkig wel relevant vinden. Ook in deze vacaturetekst voor het nieuwe bestuurslid geen enkel woord over inhoudelijke kennis die toch echt onvoldoende aanwezig is bij de BGN. Aandacht trekken op sociale media is niet zo moeilijk. Aandacht trekken met juiste info is dat echter wel, maar van een beroepsvereniging mag je verwachten dat ze toch voor die laatste optie zouden kiezen.

Examen voldoet niet

Sinds een paar jaar is er een landelijk examen dat bestaat uit een theoriegedeelte met (uitsluitend) multiple choice vragen en een assessment. De antwoorden bij de multiple choice vragen kloppen regelmatig niet en sommige vragen zijn gebaseerd op lesstof van individuele aanbieders, maar zijn niet relevant voor de beroepsuitoefening. Helaas wordt in de praktijk toepassing van de theoretische kennis nergens getoetst. Als je de stof niet snapt en domweg uit je hoofd leert kun je met een goed cijfer slagen. Een gewichtsconsulent die niet in staat eenvoudige vraagstukken zelf uit te zoeken en te berekenen zou geen diploma moeten krijgen. Dat gebeurt echter wel.

Profiel geschikte kandidaat vacature

De laatste jaren is minstens een kwart van de leden van de BGN om verschillende redenen afgehaakt. De meeste leden durven het bestuur niet tegen te spreken en dat moet je ook niet in je hoofd halen. Ook niet als je weet dat dit in het belang van de beroepsgroep is. Er wordt verwacht van  je dat je geen enkele visie toont en zonder kritiek exact de opdrachten van de rest van het bestuur volgt. Dat gaat zo ver dat een medewerker die dat niet deed ten onrechte is ontslagen. Ik vind dat onbegrijpelijk en ben daarom toch niet zo geschikt voor deze functie met dit bestuur. Spreekt jou deze aanpak wel aan? Dan ben je vast de perfecte kandidaat.

Meelezende verzekeraars

Van een beroepsvereniging mag je verwachten dat informatie die ze delen juist is. Overigens mag je van verzekeraars – die betalen voor vergoedingen – ook verwachten dat ze dit (steekproefsgewijs) checken. Beste verzekeraars kunnen jullie eens wat proactiever gaan bekijken of wat jullie vergoeden ook terecht is?

Checklist goede gewichtsconsulent

Er zijn ook uitstekende gewichtsconsulenten waar je met een gerust hart naar toe kunt gaan en waar je ook echt goede adviezen krijg t. Dat iemand lid is van de BGN zegt op zich helaas weinig. Een kleine check kan je echter wel helpen om te checken of je met een deskundige gewichtsconsulent te maken hebt.

Een paar vragen die je zou kunnen stellen zijn:

  • Ik gebruik geen zuivel. Wat kan ik als vervanging gebruiken? Als het antwoord groente is roept dat vraagtekens op. Om voldoende calcium binnen te krijgen met groente  moet je namelijk kilo’s groente per dag eten. Zuivel kun je wel vervangen door zuivelvervangers met toegevoegd calcium zoals bijvoorbeeld sojadrink.
  • Of: ik vermijd alle toegevoegde suikers, ook in ketchup. Een gewichtsconsulent die dat aanbeveelt kan niet rekenen. Het is slim om niet (te veel) koek en snoep te eten voor je gezondheid. Echter in een normale portie tomatenketchup zit nauwelijks suiker. Een gewichtsconsulent moet weten en uit kunnen rekenen of het zinvol is veel moeite te doen voor iets. Een eenvoudig advies houd je immers langer vol dan een complex advies.
  • Het advies is om zo veel mogelijk te kiezen voor onbewerkte voeding. Gewichtsconsulenten die je echter bang maken voor e-nummers hebben niet opgelet in de les over dit onderwerp. Want juist e-nummers zijn zeer uitgebreid onderzocht,

* Ik noem bewust geen opleidingen. Als je wil weten wat ik bedoel geef ik daar graag persoonlijk antwoord op.