Nieuwe poging, nieuwe kansen

De vorige keer schreef ik dat ik met het perfecte profiel besloot om niet bij de GGD in Haarlem aan de slag te gaan. Ik vind dat juist empathie één van de belangrijkste kwaliteiten is van een bron- en contactonderzoeker. Als je dat als organisatie niet toont naar je sollicitante, trek je vast niet de meest empathische mensen aan en zal het bron- en contactonderzoek ook moeizaam verlopen. Bovendien past een organisatie die niet de beste kandidaten zoekt en dus niet kiest voor het beste resultaat niet voldoende bij mijn ambitie.

 

 

 

 

Managen is luisteren

Ik nam vervolgens contact op met de GGD in Alkmaar. Dat verliep ook wat stroef, tot de medewerkster vroeg of ik het telefoonnummer wilde hebben van een manager. Ja, graag! Deze manager was de eerste persoon in maanden bij de GGD die echt luisterde. Ze ontving mijn cv laat in de middag en twee uur later had ik al een uitnodiging voor een speeddate de week daarna.

GGD Hollands Noorden: wat een drive en interesse

Vooraf zag ik toch wel wat op tegen deze middag maar dat was onterecht. Deze middag was uitstekend voorbereid en gaf een goed beeld van hoe GGD Hollands Noorden omgaat met sollicitanten en dus hun potentiele medewerkers. Wat een drive, wat een betrokkenheid. Zij lieten ook duidelijk zien hoe je grip hebt op een crisissituatie. Bij zo’n team wil je horen. Zo win je dus sollicitanten voor je organisatie.

Wat doet een GGD

De adjunct-directeur startte met een presentatie en legde ons vol verve kort uit wat de taken van een GGD zijn. Ook werd toegelicht dat dé GGD niet bestaat. Elke GGD is onderdeel van één van de 25 veiligheidsregio’s en geeft uitsluitend advies aan de eigen regio. Hierna kwam een bevlogen arts infectieziekten aan het woord. Naast de rol van de GGD bij infecties vertelde ze ook over de groei van de afdeling: de afdeling is gegroeid van 6 naar 150 medewerkers (75 fulltime banen). Dat functioneert natuurlijk alleen goed als er overzicht is. Een kwieke dame van personeelszaken sloot dit deel af. De bevlogenheid van dit team raakte me gaf mij vertrouwen in hun aanpak. Daar wil je aan de slag.

De speeddates en het vervolg

Iedereen kreeg vervolgens twee speeddates: met iemand van personeelszaken en een inhoudelijk persoon. Geen kruisverhoor, maar oprechte interesse in sollicitanten om te kijken of de functie bij je past. Ja, zo vind je beste bron- en contactonderzoekers. , aan iedereen werd persoonlijk verteld of je was aangenomen.

De middag werd afgesloten met een aantal praktische zaken. We starten in twee groepen. Thuis volgde je eerst een e-cursus. Daarna kreeg je een training van anderhalve dag. Daarna gingen we aan de slag met bellen onder supervisie van een ervaren bron- en contactonderzoeker.

Eén persoon die luistert is voldoende

Je hebt maar één persoon nodig die naar je luistert. Dat was die manager die zo snel schakelde. Uiteraard heb ik haar nog even een mailtje gestuurd om haar te bedanken. Dankzij de combinatie van haar belangstelling en mijn vasthoudendheid kon ik toch beginnen bij de GGD.

PS

Ik ben epidemioloog, geen viroloog en werk tijdelijk voor de GGD als bron- en contactonderzoeker. Ik weet lang niet alles, uiteraard ook niet over Corona. Maar ik denk graag na, stel vragen en deel dit graag met jullie op persoonlijke titel. Als je vragen hebt stel ze dan gerust. Ik ga dan op zoek naar het antwoord.

Wat ik deel is mijn persoonlijke visie en  niet het beleid van ‘mijn’ GGD of de GGD.