Corona is moeilijk

Ja, ik ben ook helemaal klaar met die lockdown. Maar juist daarom ben ik extra gemotiveerd om me aan de adviezen te houden. Hoe eerder versoepeling, hoe beter. En daarom schrijf ik nu dit stukje.

Eigenlijk hebben we geen goed inzicht in de cijfers, omdat die alleen gebaseerd zijn op de cijfers van de GGD. De commerciële teststraten zijn verplicht positief geteste mensen te melden. Dat gebeurt ook wel, maar of dat volledig is is onduidelijk. Ik vrees dat niemand dat weet. Hoe kan een minister een beleid maken zonder onderbouwing? De cijfers waren vandaag iets lager dan vorige week, maar dat kan veroorzaakt zijn doordat minder mensen zich met kerst zelf hebben laten testen. Ik ben benieuwd wat de cijfers de komende week zullen zijn.

 

 

 

Twijfel ook eens aan je eigen beoordelingsvermogen

Er lijken nog steeds mensen te zijn die er ook klaar mee zijn en daardoor allerlei vage theorieën gaan delen. Je kunt best een andere visie hebben, maar dat is iets anders dan iets als waarheid delen dat je niet kunt beoordelen. Regelmatig zie ik mensen delen dat de PCR-test niets zegt. Als ik ze dan via sociale media uitleg dat De Correspondent het heel helder uitlegt in dit stuk, blijkt er uit de reacties dat mensen de link niet eens lezen en gewoon graag tegen zijn. Dat kan natuurlijk en kost weinig energie, maar is niet de manier waarop ik zelf in het leven sta. Soms is best nuttig om te beseffen dat je ergens onvoldoende van afweet om het kunnen beoordelen.

Een griepje? Doe je ogen open!

Laten we eens terug gaan naar de hoofdlijnen. Denk je nog steeds dat er niets aan de hand, kijk dan eens wat er in ziekenhuizen gebeurt. En lees eens hoe het met de gezondheid van een aantal ex-patiënten gaat. Het zou misschien minder bedreigend zijn als het ‘alleen’ om al oude zieke mesen gaat, maar helaas heeft ook een deel van de jonge topfitte mensen ernstige restverschijnselen. Best een reden om zelf niet ziek te willen worden.

Vaccin in plaats van lockdown

Nee, voorlopig is het vaccin nog geen oplossing. Daar vertel ik je graag een volgende keer meer over. Het is heel lastig dat de Corona-aanpak meer en meer lijkt te draaien om het profileren van Hugo de Jonge. Dat lijkt zo belangrijk dat niemand hem (op inhoud!) tegenspreekt. Dat verwacht ik niet alleen van VWS, maar ook van zijn eigen partij en de andere partijen in het kabinet. Eerst was daar die app die met veel trommelgerof werd geïntroduceerd. Nog afgezien van het feit dat veel mensen deze app niet gebruiken, kon je er aanvankelijk ook niets mee omdat de testcapaciteit voor 1 december onvoldoende was.

Nu is bij elk optreden de kekke weinig-gebruikte app enthousiast vervangen door het vaccin. Het wordt gebracht als de oplossing waardoor mensen denken dat de adviezen er nu niet meer toe doen. Voorlopig zijn die adviezen cruciaal om de verspreiding van het virus te beperken. Niet omdat we een week later beginnen – als we dat al halen -, maar wel omdat een beleid over de inzet van het vaccin totaal ontbreekt. Dat betekent dat we op korte termijn helaas echt nog maanden geduld moeten hebben.

‘Vandaag vroeg ik ‘hebt u nog mensen gezien in uw besmettelijke periode?’ Antwoord ‘nee hoezo? We zitten toch in een lockdown’ ‘

Wat kun jij nu doen?

  • Vermijd veel mensen/drukte, blijf  thuis (werken)
  • Houd minstens 1,5 m afstand en gebruik een mondkapje maar besef dat het mondkapje geen vervanging is voor de 1,5 m
  • Was je handen vaak
  • Klachten? Laat je testen! Ga in isolatie als je besmet bent en in quarantaine als je een nauw contact bent van iemand die besmet is.

Er zijn nog veel meer adviezen, maar ik houd het voor de duidelijkheid maar even bij deze hoofdlijnen.

Waarom zou je nog helpen?

Waarom zou je je nog aan de regels houden? Voor mij geldt dat ik echt heel graag weer koffie ga drinken bij Spaarne 66 of de Roemer. Welk verlangen motiveert jou om het nog vol te houden? Ik ben benieuwd.naar jouw drijfveer.

PS

Ik ben epidemioloog, geen viroloog en werk tijdelijk voor de GGD als bron- en contactonderzoeker. Ik weet lang niet alles, uiteraard ook niet over Corona. Maar ik denk graag na, stel vragen en deel dit graag met jullie op persoonlijke titel. Als je vragen hebt stel ze dan gerust. Ik ga dan op zoek naar het antwoord. Ik leg je binnenkort graag uit wat er niet goed gaat met het vaccin en ook wat een bron- en een contactonderzoeker doet

Wat ik deel is mijn persoonlijke visie en  niet het beleid van ‘mijn’ GGD of de GGD.