BTW-gedoe: laten we liever voor elkaar zorgen

Ik vind heel moeilijk om te zien dat mensen die geen zorgen hebben over geld zich zogenaamd ontfermen over mensen met te weinig geld. Ze bieden oplossingen aan die helemaal geen oplossing zijn. Hoe zou het zijn als ze eens daadwerkelijk zouden luisteren naar de mensen die hulp nodig hebben?

Maandag kreeg ik na het versturen van mijn nieuwsbrief van meerdere mensen een reactie dat ze zich enorm bezorgd maken over dat hun voeding 50% duurder wordt. Ik begrijp als je dat denkt, je veel zorgen hebt als je weinig geld te besteden hebt. Door de BTW-verhoging is echter je voeding 2,8% duurder. Wat is het nut in vredesnaam om zoveel stampij te maken over BTW? Het gevolg daarvan is dat mensen zich onnodig enorme zorgen maken.

 

 

Groente en fruit wordt 2,8% duurder (en niet 50%!)

Als je graag mensen helpt is het een goed idee om niet vanuit je comfortabele grachtenpand met je vriendjes wat te verzinnen wat wel goed klinkt voor mensen met weinig geld. Nee, ga eens met de doelgroep praten. Ik heb in de gemeente Haarlem twee keer een groep met weinig geld begeleid. Een deel zat zelfs in schuldhulpverlening. Deze mensen hebben door pech in het leven heel veel moeite om hun leven op de rit te krijgen, omdat o.a. woonlasten een groot probleem vormden. Dat is van een totaal andere orde dan 2,8% op je voeding.

Foodwatch speelt met mensen

De enquete van Foodwatch waarin zo goed als iedereen tegen de BTW-verhoging is, zegt uiteraard totaal niets. Als je mensen vraagt of ze tegen een prijsverhoging zijn zullen weinig mensen daar geen ja tegen zeggen. De enquete geeft vooral inzicht hoe Foodwatch liever speelt met haar volgers dan ze te helpen. Ze hebben er voor gezorgd dat mensen die het al lastig hebben nog meer zorgen hadden, terwijl dat niet nodig was.

Mooi: ook frisdrank, koekjes en snacks worden duurder

Alle voeding wordt duurder. Niet alleen groente en fruit, maar ook frisdrank, koekjes en snacks. Zelf geloof ik niet dat een prijsverandering van 2,8% veel effect zal hebben. Als dat echter wel zo is wordt er niet alleen minder groente en fruit gegeten, maar ook minder frisdrank, koek en snacks gegeten. Dat zou fantastisch zijn. Jammer is dat dit niet de realiteit zal zijn omdat 2,8% verschil daarvoor te weinig is.

‘Een liter water kost minder dan 1 cent’

Kraanwater wordt ook 2,8% duurder. Dat klinkt als heel erg. Maar pas op, als een heel erg klein getal met een percentage wordt verhoogd is het nog steeds een heel klein getal. Een liter water kost minder dan 1 cent.

Supplementen omdat groente en fruit niet betaalbaar meer zijn

Ik ontving deze week een paar mailtjes over zorgen die mensen hebben over de BTW-verhoging. Omdat mensen dachten dat hun voeding 50% duurder werd, dachten ze ten onrechte dat ze voortaan goedkoper en beter uit waren met supplementen. Dat is dus het resultaat van dat geroepetoeter van mensen die genoeg geld hebben, maar zich niet inleven in de doelgroep die dat zo hard nodig heeft. Ik maak me daar echt enorm boos over.

Kwetsbare mensen helpen met praktische tips

Ik weet wat het is om (te) weinig geld te hebben. Ik weet ook hoe mega-irritant het dan is dat mensen het zogenaamd beter weten hoe je dat even op kunt lossen. Ik weet dat in zo’n positie bijna nooit iemand naar je luistert. Juist als dat zo enorm belangrijk is. Persoonlijke aandacht maakt de wereld mooier. Laten we voor elkaar zorgen. De stijging van de kosten van onze voeding is 2,8%. De wekelijkse aanbiedingen van groente en fruit die supermarkten hebben zijn echt vele malen hoger dan 2,8%. Verder zijn diepvriesgroenten en potjes (het liefste zonder zout en suiker) een uitstekend alternatief. Vind je lastig om eenvoudige recepten te vinden? Je vindt ze gratis op de site van het Voedingscentrum. Het is ook fijn dat je weet dat deze recepten een goede keuze zijn voor je gezondheid. Je kunt je hier ook aanmelden voor een gratis weekmenu.

Last but not least: laat je niet opjutten door mensen die de luxe hebben om bezig te zijn met protesteren in plaats van het hoofd boven water te houden. Want door al die protesten lijkt het of gezond eten onmogelijk is en gelukkig is dat niet zo.