Wat doe jij aan voedselverspilling?

In deze rubriek zet ik steeds iemand of een organisatie in het zonnetje. Dit keer is het Potverdorie! die zich hard maakt om voedselverspilling te voorkomen. Deze zomer was er veel rumoer over pruimen. Door het weer waren de pruimen niet voldoende gegroeid en wilden de (super)markt ze volgens de berichten in de media niet kopen.

Ik denk dat een beetje een kip ei verhaal is. Als klanten ze niet willen kopen voor een acceptabele prijs willen de supermarkten ze niet. Het probleem is dat klanten zeggen dat ze graag eten uit Nederland maar als blijkt dat import veel goedkoper is (door o.a. lagere loonkosten) kiezen veel mensen in de winkel toch voor hun portemonnee.

 

 

 

Online reacties geven niet het beeld van de gemiddelde consument

Online leek van de zomer of elke klant die kleinere pruimen wel wilde, maar vergis je niet dat de mensen die zich online over voeding laten horen niet de gemiddelde consumenten zijn. En laten we eerlijk zijn: wie weet nu goed hoe de keten in elkaar zit en wat daarvoor allemaal niet moet worden gedaan?

AH liet jam maken van de pruimen uit Zeeland

Er werden acties op touw gezet om de pruimen uit Zeeland als nog een bestemming te geven. AH wilde ze als pruimenjam verkopen en vroeg Potverdorie! om de pruimen in te kopen en er jam van te (laten) maken. Deze vast lekkere jam was o.a. bij mijn Albert Heijn op het Eemplein te koop. Mooi dat een supermarkt voor een knelpunt een oplossing zoekt.

Potverdorie!

Bij Potverdorie! willen ze net als bijvoorbeeld bij Kromkommer voedselverspilling tegen gaan. Uiteraard is voedselverspilling een belangrijk onderwerp. Dit gaat niet alleen over pruimen of groente en fruit. Het gaat erom hoe we omgaan met voedsel en voedselverspilling. Dat heeft ook te maken met zicht op de voedselketen waardoor we beter beseffen wat de waarde van ons voedsel is.

We zijn allemaal uniek en dat geldt ook voor het fruit en de groentes die met veel zorg en aandacht worden geteeld Iets dat een andere vorm of grootte heeft, heeft net zo goed waarde en smaakt niet anders. Het ene deel wordt gegeten en het andere deel zou verwerkt moeten worden tot een product als bijvoorbeeld jam of soep in plaats van te blijven hangen, weg te moeten rotten op het land, tot veevoer te worden gedegradeerd of zelfs  vernietigd te worden.Als minder of niet meer op vorm, kleur en formaat wordt geselecteerd kan er vermoedelijk ook minder worden geteeld om even veel mensen te voeden.

Hoe maak jij zelf meer bewuste keuzes?

Ik lees regelmatig dat niemand op de wereld honger zou hoeven hebben als we ons voedsel minder zouden verspillen en eerlijker zouden verdelen. Ik kan niet helemaal beoordelen of dat klopt, maar minder verspillen zal zeker meehelpen om honger te voorkomen. Je kunt zelf helpen door bewust(er) keuzes te maken als je in de winkel staat. Hoe doe jij dat?