Mijn ervaring met Beebox

In december kreeg ik van een vriendin twee weken een pakket van Beebox (Beebox Extra) cadeau. Wat mij direct aansprak was de enthousiaste betrokken onderneemster die zelf het pakket kwam brengen. We spraken samen zo bevlogen over voeding dat we even vergaten dat haar man buiten al een kwartier aan het wachten was en naar de volgende klant wilde. Dit geeft wel aan dat dit pakket gedreven is door intrinsieke motivatie. De afgelopen week was mijn agenda nogal vol en wilde ik daarom toch nog het afgesproken tijdstip verschuiven. Lastig voor hen, maar toch boden ze die flexibiliteit. Die persoonlijke touch in plaats van dat anonieme past goed bij mij.

Ik heb het pakket deze week cadeau gekregen van Beebox in ruil voor het schrijven van een blog.

Beebox is in 2012 ontstaan op de Eemlandhoeve in Bunschoten en mede geïnitieerd door de grootste Nederlandse biologische telersvereniging. De behoefte aan alternatieve voedselkanalen voor boeren wordt steeds groter, waarbij een directere toegang tot consumenten wordt gezocht. Omgekeerd is er een steeds groeiende consumenten behoefte aan meer transparantie en meer oog voor de natuur en het dierenwelzijn. Beebox is Eko gecertificeerd.

Wat at ik

Terug naar mijn box. Ik ga niet de inhoud van drie weken exact bespreken, want dat lijkt me voor de lezer niet zo boeiend. Wat ik wel leuk vond was dat in december er een keer ‘gans’ in het pakket zat. Oh, de leverancier van gans kende ik al. Ik had daarover eerder gelezen dat het taai zou zijn. Dus ik zag er tegenop op dat te maken. Dat bleek helemaal niet moeilijk en ook nog lekker (en niet taai 😉 ). Binnenkort schrijf ik nog een apart blog over gans. De bakker van het brood, Hiljo (toen nog) van Le Perron kende ik ook al. Afgelopen week zat er voor het eerst een biologische tomatensaus van Nederlandse bodem in het pakket, gemaakt door de De Kleinstesoepfabriek.  Aan het einde van het tomatenseizoen kreeg inkoper Thomas te horen dat er nog veel tomaten in voorraad waren die Ron van Dijk niet verkocht kreeg vanwege de handel uit Spanje die op dat moment weer optrok. Beebox zag kans om de overgebleven tomaten te redden van hun ondergang door deze te verwerken tot een tomatensaus. Ron van Dijk: ‘Als teler ben ik trots op mijn producten en daarom heel blij dat op deze manier alle oogst een goede bestemming krijgt’. Een mooi initiatief dat goed past bij Beebox.

In een pakket extra zitten o.a. drie maaltijden, deze week at ik:

 • macaroni met rundergehakt, champignons, tomatensaus en een salade van winterpostelein
 • Marokkaanse groente stoofpot met quinoa o.a. met pastinaak en witte bonen (de combinatie volkoren graan en bonen zijn een uitstekende eiwitvervanger)
 • sukade met mais aardperenpuree en savooiekool
 • als bijgerecht dit keer stoofpeertjes

Ik heb lekker gegeten. De hoeveelheden zijn flink en voor mij zijn de meeste maaltijden die bedoeld zijn voor een dag voldoende voor twee dagen met een klein beetje aanvulling.

Positief vond ik

 • Persoonlijke touch
 • Biologische streekproducten Eko gecertificeerd
 • Eerlijke prijs boeren
 • Je leert andere gerechten te maken dan je gewend bent
 • Volkoren producten worden gebruikt
 • De maaltijden lekker zijn

Verbeterpunten zijn

 • ik zou nadenken of sucade wel geschikt is in een 1 persoonsmaaltijdbox omdat het erg lang op moet staan, als ik dat zelf maak maak daarom altijd een aantal porties tegelijk maar dat sluit niet aan bij een box met elke dag iets anders
 • het brood dat toegevoegd is aan de extra box is niet altijd volkoren, persoonlijk eet ik uit gezondheidsoverwegingen alleen volkoren maar wil ik ook geen brood weg gooien, dat is dan dus een dilemma. Uiteraard heb ik het wel op gegeten 😉 Aanvulling van Hiljo de bakker en Beebox: de meeste broden zijn wel volkoren. De niet-volkoren broden worden gemalen bij de Commandeursmolen, die maalt vanuit de hele korrel en bij wit de zemelen eruit zeeft. Zij vinden ook belangrijk dat het graan grotendeels uit Nederland komt en dat is dus ook zo.

Biologisch eten? Kies dan Beebox

Het is me goed bevallen, maar zoals ik al eerder schreef ben ik niet het type om uitsluitend te eten wat anderen voor mij kiezen. Fijn die variatie, maar ik wil soms ook zelf kunnen kiezen. Maar als je voor een biologische box wil kiezen met betrokken medewerkers kies dan voor Beebox!