Is suikerangst nodig of nutteloos?

Gisteren las ik deze post van Jelmer de Boer. De titel van zijn stuk is ‘Suikervrij eten is nog steeds voor debielen‘. Ik volg Jelmer zelf niet. Heel veel mensen doen dat echter wel en hierdoor zie ik af en toe een bericht van hem opduiken in mijn timeline (op Facebook) en dan kan ik het ook niet altijd laten om te reageren. Jelmer schrijft regelmatig dat je hem niet zo serieus moet nemen. Maar gezien de reacties van mensen op zijn berichten doen veel mensen dat wel. Daarom leg ik voor diegene die daar behoefte aan hebben uit wat mijn visie is op suiker en suikervrij eten.

Een samenvatting zonder details

  • Voor de meeste mensen is het een goed advies minder tafelsuiker te eten
  • Rietsuiker en andere vervangers zijn niet gezonder
  • Zoetstoffen kun je ook beter vermijden
  • Je hoeft niet bang te zijn voor suiker maar dat is zeker geen aanbeveling om je ermee vol te stoppen
  • Koolhydraten heb je nodig, tafelsuiker niet

En nu de uitleg voor diegene die daar behoefte aan hebben. Ik verwacht dat Jelmer de boodschap over wilde brengen dat hij vindt dat we niet door moeten slaan in de angst voor suiker. Daar ben ik het mee eens. Bloggers weten dat angst aanwakkeren goed verkoopt en schrijven dat daarom. Vooral jonge meisjes zonder kennis van voeding geloven graag dat het uitsluitend weglaten van een voedingsmiddel de oplossing is voor elk probleem. En gelukkig hoef je van hen uitsluitend kristalsuiker te vermijden. Anders zouden hun adviezen ook niet zo goed verkopen. Ook een pakket als 40 dagen suikervrij zal daarom goed verkopen.  Ik ken het pakket zelf niet, maar ik heb begrepen van een deelnemer dat je bijvoorbeeld suiker door kokosbloesemsuiker vervangt. Tja dat is ook suiker en daarmee worden mensen dus op het verkeerde been gezet. Maar mensen voelen zich daarna toch gezonder? Ja logisch: als je bewuster met voeding aan de slag gaat ga je meer gezonde producten eten en de kans is dan groot dat je daarna beter voelt. En nee van suiker word je ook niet hyper.

Verschil kookhydraten en suiker

Maar wat moet je nu precies weten om zelf een goede onderbouwde keuze te maken? Op de eerste plaats moet je weten dat er een verschil is tussen koolhydraten en sacharose (kristalsuiker is zoals het meestal wordt genoemd). Alle koolhydraten worden in je lichaam afgebroken tot suikers. In voedingsmiddelen met (onbewerkte)  koolhydraten zitten naast suikers (dit geeft energie) ook zinvolle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Tafelsuiker bevat alleen energie en geen zinvolle voedingsstoffen. Je hebt dagelijks minimaal 100 gram koolhydraten nodig. De voorkeur gaat uit naar ongeraffineerde producten (en dus geen tafelsuiker) omdat die meer zinvolle voedingsstoffen bevatten en meer verzadigen. Dat geldt ook voor mensen zonder overgewicht. 100 gram kan in uitzonderlijke gevallen anders liggen.

Energiebalans

Als je gewicht wil verliezen moet je minder eten dan je verbruikt. Op zich kun je dus ook afvallen als je  alleen maar tafelsuiker eet als je maar minder energie eet dan je nodig hebt. Je wordt niet dik alleen van suiker maar van je hele voedingspatroon.

Wat je nog meer moet weten

  • als je minder eet omdat je af wil vallen is het handig om alleen/vooral voeding te eten met zinvolle voedingsstoffen en geen voeding die alleen maar energie bevat en geen nuttige voedingsstoffen en dus kun je tafelsuiker beter vermijden
  • producten als rietsuiker (en andere vervangers) zijn niet beter dan kristalsuiker

Als je af wil vallen gaat het op de eerste plaats om je energiebalans. Als je fit wil zijn gaat het er echter om dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. En nee die zitten niet in tafelsuiker. Als je langdurig te veel tafelsuiker eet krijg je tekorten en vraagt je lichaam om voeding. Het krijgt honger en dan is het moeilijk om je energierestrictie vol te houden. Ook dat is een reden om tafelsuiker te beperken. En nee angst voor tafelsuiker is ook niet nodig. Geniet er gerust af en toe van, maar sla niet door en denk niet dat het nuttig is in een gezond voedingspatroon.

Als je als professional graag alle nuances over voeding leert en ook wilt weten hoe je mensen het beste met gedragsverandering kunt leren helpen, meld je dan aan voor onze geaccrediteerde opleiding gewichtsconsulent. 

PS

Ik vind het super tof van Jelmer dat hij dit blog actief deelt 🙂