Waar zijn we het wél over eens? Eet meer groente en fruit!

Al weer een aantal weken geleden was er een debat georganiseerd door Foodlog, met een aantal keyspelers op het gebied van voeding. De deelnemers aan dit debat kwamen uit de hoek van de reguliere zorg, de complementaire zorg en ook uit de industrie. De toon van het debat was kritisch, maar respectvol. Er gloorde even hoop dat we gezamenlijk de intentie hadden de consument te helpen gezondere keuzes te maken. Maar, helaas de discussie ging door op Foodlog en de toon veranderde. Enkele mensen uit het forum hadden geen behoefte aan een discussie, maar aan het opdringen van hun eigen mening. Dat ze daarbij de consument totaal uit het oog verliezen is voor mij niet verteerbaar. Deze positieve bijeenkomst laten we niet verzanden in iets negatiefs als het aan mij ligt. En meer deelnemers aan dit debat denken daar gelukkig zo over.

 

 

Week van de groente

Over een aspect zijn we het allemaal met elkaar eens. En dat is dat de consumptie van groente en fruit nog steeds bedroevend laag is. Mijn idee is daarom om de week van de groente op de kaart te zetten. Iedereen die hieraan een steentje kan bijdragen is van harte welkom! Er is alleen een maar, als je deel neemt zorg je er voor dat je in de betreffende week helpt de hoofdboodschap uit te dragen en geen details die hiervan afleiden.
Een gezonde voeding is onbewerkt, gevarieerd en niet te veel. Groente en fruit dragen vooral bij aan de inname van vitamines, mineralen en spoorelementen. Maar ook aan de vezelbehoefte en daarmee de verzadiging. Dat kan een positief effect hebben op het voorkomen van overgewicht. Verder kan daardoor je darmwerking verbeteren.
De consumenten weet wellicht wel dat het aanbevolen is om dagelijks minstens 250 gram groente en twee stuks fruit te eten. Maar bijna niemand beseft concreet hoeveel 250 gram eruit ziet. Mensen schatten hun inname gemiddeld nog te positief in.

De boodschap heeft drie aspecten

  • Eet meer groente en fruit;
  • Laat zien wat 250 gram groente en twee stuks fruit is;
  • Hoe bereid je dat lekker.
Ik houd van samenwerken en bruggen bouwen en van het verstrekken van de juiste informatie. Die verschillende doelen kunnen echter met elkaar botsen. Bij mij staat daarbij de gezondheid van de consument op de allereerste plaats.