Boek Zonder Suiker

Omdat het hot is om tegen suiker te zijn verschijnen dus er regelmatig boeken over suiker. Dit keer las ik ‘Zonder suiker’. Ik startte met wat tegenzin, omdat ik tegen het demoniseren van één voedingsstof ben. Het gaat immers om het voedingspatroon. Als je je over het soms wat belerende toontje heen kunt stappen, geeft dit boek je best wat informatie. Wat minder suiker eten is voor de meeste mensen best een goed idee. Maar sla niet door. Als je een taart bakt, kies je wat lekker is. Een taart eet je immers niet dagelijks.

Het doel van dit boek is dat je uiteindelijk helemaal geen suiker meer gebruikt. Het boek start met de indeling van suiker op een eigen manier. Ik geeft zelf de voorkeur aan de gebruikelijke indeling: mono-, di-, oligo en polysacchariden. Vervolgens komen de begrippen glycemische index en lading aan de orde. Ook stipt ze goede suikers (bekend uit de glycobiologie) aan, maar dat lijkt op dit moment nog weinig klinisch relevant. Het is handig dat ze uitlegt in welke verschijning suiker voorkomt. Jammer is dat ook zij niet heeft uit gezocht hoe dat nu daadwerkelijk zit met fructose en HFCS.

Dat je in een boek over suiker uitlegt hoe je suiker herkent op etiketten vind ik logisch. Maar dat je dan ook op E621 en andere stoffen in gaat is voor mij erg onlogisch.

Overgewicht krijg je van te veel kcal, niet alleen van suiker

De gevolgen van overmatig suikergebruik kun je wat mij betreft samenvatten  in één alinea.  Om voeding en dus ook suiker te verteren heb je vitamines en mineralen nodig. Deze vitamines en mineralen ontbreken in suiker en moeten daarom uit het lichaam moeten worden onttrokken. Dat is dus niet zo gezond om (te) vaak te doen. Overgewicht krijg je uiteraard niet alleen van suiker maar als je meer kcal eet dan verbruikt.

Waarom je koolhydraten moet beperken weet ik niet

Ook de suikervervangers zijn op een rijtje gezet. Dan volgt een hoofdstuk over hoe een gezond voedingspatroon er volgens Anne Marie uit zou moeten zien. Volgens haar moeten we koolhydraten beperken. Hoe en waarom legt ze helaas niet uit. En ook als je gezond eet moet je zonder een anamnese een handvol supplementen eten. Een beetje kort door de bocht en wonderlijk dat ze daarbij geen vitamine D noemt. Dat is Anne Marie ook met me eens en zal ze meenemen in een nieuwe druk.

Met Candida in bloed ben je bijna dood en  dat is gelukkig zeldzaam

Eerst wen je suiker af en dan na drie weken zonder suiker mag je suikervervangers introduceren. Ik begrijp niet waarom je dat zou doen als je het afwent. Ze schrijft ook nog over candida in het bloed. Dat is echt bijzonder zeldzaam. Dan ben je bijna dood.

Wel erg lekkere recepten

Hoewel ze haar theorie grotendeels niet kan onderbouwen, ben ik wel weer heel enthousiast over haar recepten. Die lijken me bijna allemaal echt heerlijk! Ik denk dat Anne Marie zich hiermee daadwerkelijk kan onderscheiden. Want als ik de recepten lees denk ik dat ze daar een kei in is!