Word je ouder met kennis over AGEs?

Een paar weken geleden stond er in de Metro dat  pindakaas net zo slecht zou zijn als tabak. Hoogleraar geneeskunde en veroudering Helen Vlassara deed er tientallen onderzoeken naar en schreef er een boek over met de titel ‘het anti-age-dieet’. Het wordt nog al hyperig gebracht in de media. Dat roept bij mij bij voorbaat al vraagtekens op. Woorden op bol.com als ‘gaat de wereld op de kop zetten’ en ‘baanbrekend onderzoek’ zijn geen woorden voor wetenschappers, maar voor marketeers.

Twee jaar geleden las ik voor het eerst over AGEs in het boek de Voedselzandloper van Kris Verburgh, maar er ging geen lampje bij me branden. Omdat in de Voedselzandloper wel meer bijzondere meningen staan heb ik me er verder toen niet in verdiept. Vorige week las ik het boek Oerdieet van Remko Kuipers. In dit boek werden AGEs ook genoemd. Aangezien ik de onderbouwing van Remko veel sterker vind dan van Kris was dat voor mij de aanleiding om toch eens uit te zoeken wat AGEs zijn en nog belangrijker waar we daar mee kunnen in ons dagelijkse leven.

Wat zijn AGEs

AGEs  is een afkorting voor Advanced Glycation End-products. Deze verbindingen ontstaan als bijproduct van de stofwisseling als suikermoleculen met eiwitten en vetten een verbinding aangaan. Ze ontstaan als bijproduct bij de bereiding van je voedsel, maar je lichaam maakt ze ook zelf aan. AGEs zijn verantwoordelijk voor de versnelde veroudering bij mensen met diabetes, kunnen negatieve effecten hebben op de bloedvaten (atherosclerose) en de nieren.

Ook waarschuwt Vlassara voor producten die methylglyoxal bevatten. Methylglyoxal is een belangrijke voorloper voor de snelle vorming van AGEs en zitten vooral in frisdranken. Het advies om te bakken en frituren op de juiste temperatuur is niets nieuws en een goed advies. Minder frisdrank drinken is ook een goed plan.

We weten er nog onvoldoende van

Zijn AGEs nu ineens heel belangrijk?  Het lijkt wellicht een effect te hebben, maar we weten er nog onvoldoende van. Uit dierenonderzoek kun je geen valide conclusies over mensen trekken. Moet je je nu om laten scholen om dit soort ingewikkelde verhalen te kunnen volgen en zo gezond te blijven? Dat lijkt me wat overdreven. Maak het voor jezelf niet onnodig moeilijk en eet onbewerkt, gevarieerd en niet te veel.

Roken is overigens in meerdere onderzoeken in verband gebracht met een verhoogd risico op chronische ziekten. Pindakaas/noten zijn in verband gebracht met een verlaagd risico. Het zou best fijn zijn als een hoogleraar dit zou weten.