40 dagen zonder eten

Je kunt er niet meer om heen: eten is levensgevaarlijk geworden. Je kunt daarom beter stoppen met eten, want dan krijg je in ieder geval geen e-nummers, suiker, brood en ander gif binnen. Dat is tegelijkertijd een detoxprogramma. Alles in één pakket: van 273 euro voor 0 euro. En je bespaart ook nog de kosten van de voeding die je veertig dagen niet eet!

Bang zijn voor voeding heeft geen zin

Nee, dit zijn uiteraard geen pakketten die ik heb verzonnen, maar die werkelijk worden aangeboden. Ze lijken op het eerste oog onschuldig. Maar zijn ze dat wel? Nee, zeker niet! Mensen gaan steeds vreemder over voeding denken, doordat mensen met orthorexia mensen onterecht bang maken voor voeding.

 

 

Gezonde voeding is onbewerkte voeding, gevarieerd en niet te veel. Laat je niet bang maken, maar gebruik gewoon je normale verstand. Iedereen snapt dat je voor je gezondheid beter groenten en fruit kunt eten dan koekjes en chips.

Suiker
Moet je bang zijn voor suiker? Nee, het is wel aan te raden beperkt zoet te eten. Ook zoetvervangers als honing, kokosbloesemsuiker, palmsuiker, oerzoet en stevia kun je niet onbeperkt gebruiken. Laat je niet wijs maken dat die veel gezonder zijn vanwege het hogere mineralengehalte. Daarvoor zou je er een paar kilo van moeten eten en geloof me dat is echt niet gezond :-).

Brood
Moet je dan wel bang zijn voor brood? Nee ook niet, tenzij je niet tegen gluten kunt. En die groep is wel iets groter dan de groep waarbij glutenintolerantie is aangetoond. Maar laat die zo’n 5% zijn, dan is er altijd nog 95% waar dat een prima voedingsmiddel voor kan zijn. Uiteraard geldt hier ook dat variatie altijd een goed idee is. Vervang daarom een boterham eens een keer door een zelfgemaakt kopje soep of een salade.

Detoxen
Moet je dan wel detoxen? Hoewel ik natuurgeneeskundige ben, ben ik zelf niet zo’n fan van detoxen. Toch kan het voor sommige mensen zinvol zijn. Als je wil detoxen zoek dan iemand die daar verstand van heeft. Dat betekent dat er minimaal gesproken moet worden over de contra-indicaties (de omstandigheden waarbij detoxen geen goed idee is). En dat zijn er veel o.a. zwangerschap en borstvoeding (en verder allerlei ziektes). Je kind krijgt anders jouw afvalstoffen. Dat is geen goede start.

Mensen die de industrie wantrouwen promoten zelf superfood

Mensen met orthorexia zijn vaak ook in het algemeen tegen de industrie. Ik ben het met hen eens dat er in de fabriek best vaak rare knutselproducten worden gemaakt. Maar het vreemde is dat de mensen met angst voor voeding ons wel superfood opdringen en dat dan ook nog vaak zelf verkopen. Dat terwijl ze de commercie van de industrie verachten. Niets mis met de meeste superfood, maar het is niet nodig in een gezond voedingspatroon en het kost wel veel geld. Dus praktisch (zeker als je weinig geld te besteden hebt): eet groenten, fruit, noten en zaden als superfood. Ook zijn ze er zonder dat ze je voedingspatroon kennen van overtuigd dat je veel supplementen nodig hebt. Supplementen kunnen nuttig zijn, maar in het wilde weg supplementen slikken is zeker niet nuttig, kan ongezond zijn (omdat je wel moet weten wat het effect is op je hele voedingspatroon) en mogelijk onnodig duur.

Geloof en marketingpraatjes helpen je niet. Kennis van voeding vormt de basis van je gezondheid (en ervaring met gedragsverandering) en niet orthorexia. Gebruik op de eerste plaats je gezonde verstand en laat info van mensen met orthorexia links liggen. Meer weten over voeding volg dan mijn blog.Voor gedragsveranderingen en hele praktische adviezen is het zinvol en leuk om bijvoorbeeld Meijke van Herwijnen te volgen.

PS

Als je gedrag wilt veranderen, is het in de meeste gevallen een slecht idee mensen bang te maken of te confronteren. Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit Maastricht in het wetenschappelijke tijdschrift Health Psychology Review. Ook het verbieden van iets helpt niet, want dan wordt het juist aantrekkelijker.