Een voedingsadvieswinkel is dat echt zo handig?

In februari is er in Den Haag een voedingsadvieswinkel gestart. In de winkel kunnen mensen zonder afspraak binnen lopen met vragen over voeding. Je kunt je vragen rechtstreeks stellen aan een diëtiste. Dat lijkt handig. Maar is dat ook zo?

Een diëtist geeft maatwerkadviezen

360.000 mensen maken per jaar gebruik van een diëtiste, driekwart hiervan komt voor klachten met betrekking tot overgewicht (cijfers uit rapport kosten-batenanalyse diëtetiek), een kwart dus voor (andere) medische problemen.

 

 

 

Als je medische problemen hebt ga je op de eerste plaats naar een huisarts om de diagnose te laten stellen. Als blijkt dat je klachten kunnen verbeteren met behulp van voeding zal een arts je door verwijzen naar een diëtiste. De diëtiste zal dan met een maatwerkadvies komen. Dit zal niet in de winkel gebeuren. Het kost te veel tijd en bovendien is er in een winkel te weinig privacy. Je zult doorverwezen worden naar een diëtistenpraktijk, waar je uiteraard gewoon betaalt voor het advies. Niets mis mee, maar het heeft weinig zin om dan eerst een winkel te bezoeken.

De groep mensen met overgewicht is gebaat bij een goed inhoudelijk advies, dat ook gericht is op de toekomst. Crashdiëten hebben weinig zin: je valt tijdelijk af maar leert niet hoe je je nieuwe gewicht kunt handhaven op de langere termijn. Dit soort langere termijn adviezen zullen in de winkel niet worden gegeven.

Een winkel moet betaald worden

Maar waarom is er dan een winkel? Een winkel draaiende houden met diëtisten (dus relatief dure winkelmedewerkers) op een in dit geval ook nog zeer dure lokatie zul je alleen doen als je denkt dat dit geld op zal leveren. De adviezen in de winkel leveren niets op en kosten wel tijd. Maar waar komt het geld dan vandaan? Er wordt in ieder geval gewerkt met Medislank, een proteïnedieet. Het dieet bestaat uit maaltijdvervangers die rijk zijn aan proteïnen (eiwitten) en arm aan koolhydraten (suikers) en vetten. Ik lees dat de gemiddelde kosten van  Medislank 75 euro per week bedragen. Daar komen de kosten van begeleiding nog bij. Dat is flink veel geld om tijdelijk wat kilo’s af te vallen. Voor dat bedrag kun je heel veel ‘echt’ eten kopen en heb je dit soort dure knutselproducten echt niet nodig. Kies liever voor begeleiding door iemand die je leert hoe je je voedingspatroon op de langere termijn kunt aanpassen.

De Tuinen verkoopt geen hoogwaardige supplementen

In de voedingsadvieswinkel kun je ook voedingssupplementen kopen. De franchisegever is van mening dat er in Nederland weinig plaatsten zijn waar je goede adviezen kunt krijgen met betrekking tot voedingssupplementen. Als voorbeeld noemt ze in een interview in het Financieel Dagblad de adviezen die bij De Tuinen worden gegeven. Tja als je vindt dat De Tuinen hoogwaardige supplementen verkoopt dan ben je duidelijk niet op de hoogte van de markt. Bij De Tuinen zijn de supplementen lang niet altijd kwalitatief hoogwaardig. Er zijn wél drogisten, die goede adviezen met betrekking tot voedingssupplementen kunnen geven. Ook verkopen professionals in hun praktijk vaak supplementen. Dat heeft niet mijn voorkeur, omdat dit je onafhankelijkheid als professional aan kan tasten. Professionals kunnen hun cliënten ook zonder belangen (lees zonder dat ze daar geld aan verdienen) adviseren welke supplementen je het beste kunt gebruiken.

Aanvulling 6 mei 2013
De initiatiefnemer van de voedingswinkel is verbonden aan het totaal overbodige en erg dure afslankproduct XL-S Medical. Dit lijkt dus de manier waarop de winkel wordt gefinancierd.