Kun je in olijfolie bakken?

Ja olijfolie is een uitstekende olie om in te bakken!

Hoog gehalte enkelvoudig onverzadigde vetzuren is geschikt om te bakken

Toch lees je regelmatig dat dit niet zo zou zijn. Maar hoe zit het dan in elkaar? Een olie is minder stabiel naarmate het meer meervoudig onverzadigde vetzuren bevat. Kies daarom voor bakken olie met een hoog gehalte enkelvoudige onverzadigde vetzuren. Het percentage enkelvoudig onverzadigde vetzuren bedraagt ca 77 % in olijfolie (bron: Ons Voedsel) en is dus zeer geschikt om in te bakken.

 

 

 

Niet te hoog verhitten

Verwarm olijfolie niet boven ca 160-180 graden C, want dan brandt het aan. Dat gebeurt al voordat je ziet dat het zwart wordt, dus maak je pan niet te warm. Ververs het regelmatig (als je het voor frituren gebruikt). Als je iets wil bereiden met een hogere temperatuur kun je kiezen voor koolzaadolie. Arachideolie kan ook maar is minder duurzaam, aangezien pinda’s niet in Nederland groeien. Als je groenten wokt komt er vocht vrij en dan is de temperatuur maximaal 100 graden C.

Extra vierge

Er bestaat ook koud geperste olijfolie. Dit wordt extra vierge genoemd. Deze bevatten meer voedingsstoffen en hebben meer geur en kleur. Koud geperste olie is zeer geschikt voor salades. Maar je kunt ze (beter) niet verhitten, tenzij ze ontgeurd zijn. Dat wordt milde olijfolie genoemd. Het doel van ‘ontgeuring’ is dat de smaak neutraler wordt en de olie stabieler wordt. Vaak staat op de verpakking vermeld of een olie geschikt is om in te bakken.

Tip

Het beste kun je olijfolie kopen die in een donkere fles zit. Als je olijfolie koopt in een doorzichtige fles, bewaar deze dan op een donkere plaats omdat de olie door licht kan oxideren.