Wat een mooi boek vet!

Vorige week heb ik het boek Vet! gelezen. Toen ik het begon te lezen, kon ik het niet meer wegleggen. Het boek beschrijft de strijd van kinderen die te dik zijn. Stuk voor stuk aangrijpende verhalen. Zo jong en toch al zoveel bezig met gewicht. Wat triest! Bijna elk kind in het boek heeft al zoveel meegemaakt in het leven en deze problemen worden weggegeten. Tijdens het lezen krijg je begrip voor deze kinderen. Dat komt door de prettige manier waarop het boek is geschreven.

Zowel kinderen als behandelaars komen aan het woord

In het boek komen de kinderen aan het woord, maar ook de behandelaars: kinderarts Olga van der Baan,   hoogleraar ontwikkelingspsychologie Caroline Braet,  diëtist Gwendell Foendoe Aubèl en psycholoog Dick Meijer.

 

 

In het voorwoord schrijft Inger, de schrijfster die zelf moeder is: ‘ouders neem op tijd je verantwoordelijkheid, jullie zijn diegene die de boodschappen doen‘. Zelf geeft ze haar kinderen weinig snoep. Dat betekent helaas niet dat ze heel weinig snoep eten, omdat ze (we) in een maatschappij leven waarin elk evenement een onnodig eetfestijn moet zijn.

Een veel te hoge levensstress

Op pagina 55 zegt kinderarts Olga van Baan: ‘Overeten gaat niet alleen maar over eten. In veel gezinnen is de levensstress heel hoog. Reduceer de stress en mensen kunnen weer afvallen.‘ Dat is de systemische aanpak waar ook Jaap Seidell in zijn boek Tegenwicht over schrijft. En dat is ook de aanpak die ik zelf als natuurgeneeskundige hanteer.

Goed vind ik dat er niets verboden wordt, maar dat er wel wordt uitgelegd wat de gevolgen kunnen zijn  van te veel ongezonde voeding. Ook wordt aan bewustwording gewerkt. ‘We laten zien hoeveel suikerklontjes er in een fles cola zitten, namelijk 24‘.

Er wordt gesproken over de 4 R’s: Rust, Reinheid, Regelmaat en Relaties. Relaties betekent in dit geval ook aandacht voor elkaar. Dat klinkt gemakkelijk maar dat is echter in deze onoverzichtelijke ‘haastmaatschappij’ voor ouders een hele klus om te realiseren.

Meer begrip maakt de wereld een beetje mooier

Voor mensen die op zoek zijn naar adviezen (voor kinderen) om af te vallen is dit boek niet zo geschikt. Voor mensen die begrip willen krijgen voor kinderen (maar dit geldt ook voor volwassenen) met overgewicht is dit boek een aanrader! Het is wel jammer dat vermoedelijk juist de mensen die deze empathie missen niet de moeite zullen nemen om dit boek te lezen. Ik zou juist deze mensen extra willen aanraden om dit boek te lezen. Een beetje meer empathie maakt namelijk de wereld waar we in leven én jezelf een klein beetje mooier 🙂